dpc
Cześć!
Po raz pierwszy pracowałem ze szklaną płytką (szkło jest po obu stronach) i od razu na odbitkach pojawiły się pierścienie Newtona.
Jak mogę tego uniknąć następnym razem – przy użyciu tej samej płytki? Może za pomocą suszarki do włosów?
Napiszcie, jak sobie z tym radzicie.
Gast
Cześć!
Kiedyś sam miałem powiększalnik (Durst 606), z którym często miałem problemy z pierścieniami Newtona – wyciąłem sobie małą maskę w formacie negatywu z cienkiego kartonu i przymocowałem ją do górnej szyby, i to pomogło.
Z F? tylko pogarszasz sprawę – o ile pamięć mnie nie myli, suche powietrze sprzyja powstawaniu pierścieni Newtona...
Firma Tetenal miała kiedyś w ofercie taki spray przeciw pierścieniom Newtona, ale nie mam z nim praktycznego doświadczenia.
Roman
Gast
Co to za powiększalnik?
Być może są do niego dostępne soczewki antinewtonowskie i metalowe wkładki
Mirko
Gast
Ten powiększalnik to też model Durst. Laborator 900 albo Colidap 905 – na urządzeniu widnieje cała masa napisów.
Na początek wypróbuję wkładkę kartonową – dzięki za wskazówkę!
Beef
Cześć,
Cały czas miałem ten sam problem z tymi plamami. Niezależnie od tego, jakiej powłoki na szkło próbowałem... nigdy nie znikały :rolleyes:
Dzięki tej kartonowej masce wszystkie problemy zniknęły! Dzięki, Roman! :lol:
Pierścienie Newtona całkowicie zniknęły, a wydruki wychodzą fantastycznie! Gorąco polecam każdemu, kto ma tu ten sam problem!
Aby pokazać, jak to wygląda, gdyby ktoś miał ten sam problem... oto zdjęcie mojego rozwiązania:
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Karton jest bardzo cienki, gładki i sztywny, jak w przypadku karty do gry (taką bym użył). Szkło wcześniej wyczyściłem spirytusem, a maskę przykleiłem zwykłym, tanim klejem do papieru (nakładać cienką warstwą!). Jeśli coś dostanie się na maskę -> wystarczy lekko zwilżyć spirytusem i zetrzeć palcami.
Pozdrawiam
Andi