william5
Po vyvolání svitkového filmu Efke 100 jsem si všiml, že do okénka kazety (pro číslo snímku) muselo proniknout světlo. A to přímo skrz papír.
Následně jsem papír podržel před halogenovou žárovkou a bylo jasně vidět prosvítání. Jedná se o film s číslem šarže 310580, s trvanlivostí do 9/2006. Pro srovnání, krycí papír filmu Efke 50 nepropouštěl světlo vůbec.
Gast
Williame,
dnes jsem porovnal 5 filmů značky efke. Všechny jsou stejně „neprůhledné“.
Mezi nimi byla i zmíněná emulze.
Pouze jeden svitkový film formátu 127 z roku 1998, který jsme ještě měli po ruce, byl o něco černější.
Proto by mě zajímalo, která emulze má mít černější papír než efke 50.
Obávám se však, že efke opět sdělí, že papír je takový, jaký je – odpovídá normám ISO bla bla bla, a proto si každý musí poradit sám.
V tuto chvíli bych osobně doporučil používat tento film pouze v automatických fotoaparátech nebo zakrýt červené okénko a otevřít ho jen na krátkou dobu při přepravě ve stínu.
To vše jsou věci, které nás vedly k tomu, že v budoucnu budeme od efke odebírat pouze suroviny (tuto úžasnou emulzi jinak nikdo nedokáže vyrobit) a celé balení necháme provádět pod novou značkou ADOX ve spolehlivější továrně.
Viz k tomu vlákno ADOX dále vpředu ve fóru.
Mirko
FOTOIMPEX
Gast
Mám stejný problém.
U 100 i u 25.
Jednou prosvítá číslice 9 a jindy 11.
Bohužel to nemůžu naskenovat, abych to ukázal.
Není to náhodou případ pro záruku?
william5
Ahoj Mirko,
bohužel ti nedokážu říct, o jakou emulzi u filmu Efke 50 se jedná, protože už nemám obal. A z etikety na tom papíře se to asi nedá zjistit, že? Nevím, jestli to k něčemu bude: Koupil jsem ho asi v říjnu nebo listopadu přímo u vás v obchodě.
S pozdravem, Jens
Gast
Franku, Jensi,
efke se k této záležitosti zatím nevyjádřil.
Musíme počkat, co na to řeknou.
Určitě existuje nějaká norma ISO, která stanovuje, jak nepropustný pro světlo má takový ochranný papír být.
Pokud jsou hodnoty nižší, jednalo by se o případ pro uplatnění záruky.
Prozatím bych řekl, abyste okénko zalepili.
Jelikož všechny filmy, které jsme testovali, jsou stejné, bohužel vám nemohu nabídnout nic jiného.
Samozřejmě můžete ještě nepoužité filmy vyměnit, ale pak už nebudete moci používat efke a to by byla škoda.
Většina fotoaparátů dnes nemá červené okénko a tam to funguje skvěle.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj, šokovaní uživatelé EFKE,
Prosvítání u červených oken je stará známá věc. Možná je to novinka u EFKE, ale u těchto citlivých filmů Ilford HP5 a XP2 znám tento jev už dlouho. Používám fotoaparát ADOX Sport 6x9, u kterého má okénko posuvník, který se otevírá pouze během posunu filmu. Zejména při jasném slunečním světle stačí pouhý transport filmu k vytvoření nevzhledného světelného závoje v blízkosti okénka.
Dnešní filmy jsou velmi citlivé na červenou oblast, částečně dokonce až do počátku blízké infračervené oblasti. A papír obecně není zcela nepropustný pro světlo. Kdo chce používat citlivé filmy, měl by tedy okénka bez posuvníku v každém případě zalepit.
@Mirko: Pokud se vám podaří pro svitkové filmy ADOX sehnat tenký a SKUTEČNĚ nepropustný ochranný papír, pak by to byla skutečná inovace s praktickou hodnotou. K tomu ještě jedno přání ohledně popisku: ČERNÁ na BÍLÉM, pokud smím prosit. Obvyklá decentní šedá barva popisu od Ilfordu je spoluviníkem tohoto zla – člověk tak dlouho a napjatě zírá do okénka a přepravuje film tak opatrně, že dopadající světlo má strašně moc času se protlačit skrz papírová vlákna. Takže žádná šedá, žádná bílá na černém pozadí ani podobné módní výstřelky!
Přeje si
LS
Gast
Lennarte,
naše nápisy byly vždy tučným černým písmem na bílém pozadí ;-)
Mirko