tskemper
Cześć wszystkim!
Wczoraj próbowałem wywołać film Fomapan R 100 w formacie Double Super 8 w koreksie Jobo, ale niestety nie do końca mi to wyszło.
Zbiornik mieści tylko 15 metrów filmu, a ja nawinąłem 10 metrów. Zgodnie z instrukcją potrzebowałbym do tego tylko 300 ml płynu wywołującego. Jednak aby film był całkowicie pokryty płynem, potrzebuję całego litra. Jeśli jednak przygotuję teraz po litrze, będę mógł wywołać 40 metrów filmu DS-8. Ale co, jeśli przeprowadziłem naświetlanie tylko jednego filmu i potrzebuję tylko tego? Czy jest jakiś sposób, żeby rozcieńczyć płyny, czyli nie zużywać całego koncentratu? Czy muszę zawsze wywoływać 4 filmy pod rząd i używać płynów wielokrotnie?
Gast
Eee... głupie pytanie.
W jakim pojemniku Jobo nawinąłeś 10 metrów filmu???
I po co ci litr chemikaliów?
Chyba nie włożyłeś po prostu filmu do puszki.......
Mirko
Gast
Oczywiście korzystałem z zbiornika Jobo do filmów Super 8, Double 8 i 16 mm. To wszystko pasuje. Ale żeby płyn wywoływczy pokrył cały film, potrzebuję 1 litra płynu.
A to byłaby strata...
Pozdrawiam serdecznie
Thomas Kemper
Gast
Hm, nigdy nie widziałem takiego zbiornika firmy Jobo, stąd moje głupie pytanie. Musi być starszej generacji.
Ale zasadniczo nie ma rozwiązania twojego problemu.
Proces ten jest już wystarczająco kapryśny, zwłaszcza jeśli chodzi o skłonność kąpieli wybielającej do utleniania.
Jeśli teraz jeszcze bardziej rozcieńczysz roztwór, wkroczysz na bardzo niepewny grunt.
Ponadto należałoby dostosować wszystkie czasy.
Naprawdę mogę Ci tylko doradzić, aby wywoływać 4 filmy na raz.
Mirko