Gast
Brzy si asi budu muset zřídit temnou komoru v bytě. Jelikož kuchyň a koupelna nepřicházejí v úvahu, jako alternativa mi vlastně zbývá jen ložnice (tam samozřejmě nemůžu oplachovat).
Ale nelíbí se mi, když mi po práci v laboratoři smradí oblečení po ustalovači... Navíc mám obavy kvůli svému chatrnému zdraví.
Co na to říkáte vy, kteří jste nebo jste byli ve stejné situaci, nebo se vyznáte v práci s fotochemií? Je to možné, pokud po vyvolání vždy dobře vyvětrám a misky a chemikálie skladuji jinde, nebo by obytné prostory měly být pro něco takového tabu?
(Mám na mysli především vývojky a ustalovače – tonery v mých úvahách zatím nehrají žádnou roli.)
Urnes
Ahoj,
upřímně řečeno, já bych rozhodně dal přednost koupelně nebo kuchyni, už jen kvůli možným nehodám s vývojkou nebo ustalovačem. Možná je k dispozici i nějaký sklep, který by se dal využít.
Pokud ne, zkus se zeptat v místní škole pro dospělé nebo ve škole ve tvém městě, jestli nemají laboratoř, do které bys mohl občas zajít. Já jsem se tak nějakou dobu udržoval nad vodou, navíc vybavení ve škole pro dospělé bylo špičkové a s milými lidmi se tam dalo pracovat až do pozdních nočních hodin.
S pozdravem Sven.
Gast
Ahoj!
Bydlím v sdíleném bytě, mám jen jeden pokoj úplně pro sebe, a tam mám i sušičku – a to přímo pod patrovou postelí! Vůbec to nevadí, chemie na černobílé fotky přece vůbec nezapáchá, a že by mi prádlo smrdělo po fixačním prostředku, to se mi ještě nikdy nestalo – jaký typ používáš ty?
Občasné vyvětrání samozřejmě neuškodí – i když nemáš prádelnu... ;-)
Na tónování (když to opravdu smrdí) chodím raději do předsíně – tam mám víc (denního) světla, jsem blíž k tekoucí vodě (koupelna) a můžu lépe vyvětrat (otevřené balkonové dveře!).
Roman
Urnes
Ahoj Romane,
obvykle používám Hypam od Ifordu. A ve svém sklepě se většinou docela dobře uzavřu. Musím ale také říct, že jsem dost vysoký a strop ve sklepě je poměrně nízký. Navíc jsou samozřejmě i okna zalepená, takže celkově je větrání dost špatné. Mám prostě ten problém, že pořád rozlévám chemikálie, protože ty velké misky o rozměrech 40 x 50 cm jsou tak nepraktické. V mé ložnici jsem něco takového zrovna dělat nechtěl. Ale myslím si, že pokud jsi zvyklý pracovat čistě a je to velká místnost, tak to asi půjde. Dobře, přiznávám, že je to pořád lepší než nedělat žádné zvětšeniny :D
Nevím ale, jak dobře nebo špatně se hydrochinon rozkládá. To asi není moc zdravé.
Pozdravuje Sven.
MirkoHaesslich
Ahoj!
Nemyslím si, že ložnice je na to ta správná místnost. Už jen ten prach, co se tam vznáší – z toho člověk nemá zrovna radost! To už jsem si taky vyzkoušela! Už nikdy více!
Ani koberec, i když jsi zvyklý pracovat sebevíc čistě, nepřináší nic než starosti!
Pokud je to nějak možné, dal bych přednost kuchyni nebo ještě lépe koupelně.
Ale ten problém s prostorem zná každý! Tady v Berlíně je levné – pronájem laboratoře od FOTOIMPEXu :D ! Ale bohužel se něco takového vyskytuje jen velmi zřídka!
Pozdravy
Mirko Hülich
dpc
Děkuji za vaše názory! Kdo má další postřehy, ať se neváhá a doplní je!
Mimochodem: Ten ustalovač, který mi tak vadí, je Kodak Max-Fix.
StefanHeymann
Vyvolávám ve své pracovně, jde to docela dobře. Snažím se pracovat čistě a nic nerozlít. Oplachování provádím ve vaně, na přepravu tam mám vždy čtvrtou misku.
Přerušovací lázeň: 2 lžíce práškové kyseliny citronové z drogerie na jeden litr vody (nezapáchá to jako ocet)
Fixační roztok: Superfix plus
Myslím, že tyto chemikálie nezapáchají nijak zvlášť silně. Ale v tom má jistě každý své individuální vnímání.
Jo, a v místnosti je koberec.
S pozdravem, Stefan
vlinck
Ahoj,
včera jsem měl „premiéru v ložnici“ a šlo to celkem bez problémů. Mám ale tu výhodu, že v rohu mám velké umyvadlo, do kterého ústí „řetězec vaniček“. Na rozdíl od očekávání to vůbec nezapáchalo. Použil jsem Tetenal Superfix, který je (téměř) bez zápachu.
Jediná náročná věc je zajistit zatemnění.
S pozdravem
Volker