dpc
Cześć!
Na szczęście mam aparat Meopta Axomat 5. Ponieważ chciałbym też pracować w formacie średnim, zastanawiam się – i teraz pytam was – czy mogę do tego wykorzystać Axomata.
Innymi słowy: czy mogę przyciąć podstawkę negatywową w Axomacie, tak jak to się robi w innych modelach Meopty, czy nie?
Do tej pory znalazłem różne informacje i słyszałem różne opinie, krótko mówiąc: sprzeczne. Co na to znawcy tematu?
cfb_de
Cześć „dpc”,
oczywiście w przypadku Axomatu możesz spiłować platformę, aby np. uzyskać czarne koła obrazu wokół powiększeń z negatywów małego formatu.
Jednak nie zadziała to przy formatach większych niż 4,5x6. Z dwóch powodów: po pierwsze, krąg obrazu twojego obiektywu 50 mm jest zbyt mały dla negatywów średniego formatu. Po drugie, kondensor w powiększalniku jest przeznaczony wyłącznie do oświetlania negatywów KB.
Krótko mówiąc, nie próbuj tego, bo to nie zadziała. Lepiej kup za kilka euro używany Opemus. Obsługuje on formaty KB i 6x6, a swój Axomat możesz w zamian sprzedać.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Dokładnie!
Jeszcze tylko jedno: pozostałych Meoptów nie „przerabia się”, tylko wyjmuje się wkładki KB i wkłada wkładki średnioformatowe.
To zawsze jest dobrym wskaźnikiem, czy ma to sens, czy nie...
Mirko
dpc
Śmiejcie się tylko – ale no cóż, w końcu zrozumiałem, że termin „pełny format” odnosi się do całej szerokości negatywu. Poza tym muszę przyznać, że jeśli nie czyta się katalogu z moją błędną nadzieją w głowie, różnica między powiększalnikami pełnoklatkowymi a średnioformatowymi jest już wyraźnie widoczna. No cóż, popiół na głowę itp...
Dziękuję za szybką odpowiedź!