Gast
Ahoj,
teprve nedávno jsem začal vyvolávat sám, používám vývojku (F09), zastavovací lázeň a ustalovač od Classic.
První film byl HP5, vyšlo to docela dobře, až na skvrny od vápna... moje hloupost... :unsure:
Nedávno jsem vyvolal tři filmy v jedné dávce F09 (1+40). První byl Ilford Delta 100, což určitě nebyla nejlepší kombinace... Po opláchnutí vypadal docela dobře, sice trochu bledě, ale ještě to šlo. Po několika minutách na šňůře se na negativech objevily světle oranžové šmouhy. Ne moc výrazné, ale na druhý pohled viditelné. Barva šmouh je srovnatelná s barvou zastavovací lázně. Je v tom nějaká souvislost, nechal jsem to v zastavovací lázni příliš dlouho (cca 20–30 s)? Koncentrace byla 3 %. (1+20). Nebo jsem proplachoval příliš krátce? U těch dalších dvou filmů (Tri-X, Fomapan 400) jsem postupoval podobně a žádné problémy se nevyskytly.
Možná s tím mají něco společného ty staré ploché krystaly? Mohlo by pomoct dodatečné propláchnutí?
Mám spoustu otázek, vím, že by mi někdo mohl pomoci.
S pozdravem, Andreas
Urnes
Ahoj Andreasi,
měl jsem kdysi problém se žlutými šmouhami a nevýrazným obrazem u filmu HP5. Nebyl správně vyfixován, protože fixační roztok byl příliš starý. To se ale dalo docela dobře vyřešit dodatečným fixováním. Zkus prostě použít trochu čerstvého fixačního roztoku a vlož do něj na zkoušku jeden snímek na jednu nebo dvě minuty, pak ho opláchni a vysuš. Pak by pruhy měly zmizet a obraz by měl být jasnější. Pokud to tedy bylo způsobeno fixačním roztokem.
S pozdravem Sven.
Gast
To asi nebude tím, že se přestaneš koupat v přerušovací lázni.
Jak dlouho se vlastně koupáš?
Mirko
Gast
No, vlastně dost dlouho. Asi tak necelou půlhodinu, pořád jsem do plechovky naléval vodu, zase ji vyléval atd. Přesněji to nevím :D
Ale to dodatečné fixování pomohlo, stačila minuta a už nebylo nic vidět.
Takže za to moc děkuju :).
Andreas
Gast
Super – ale pak to ještě zalít... to je jasné...
Tvoje metoda je dobrá. Vždy čerstvá voda... půl hodiny... to je v pořádku.
Mirko