Gast
Ahoj lidi,
mám starý zvětšovací přístroj Liesegang (Rax nebo tak nějak) a pořídil jsem si k němu objektivy Meopta Anaret 80 mm a Rodenstock Ysaron 50 mm. Jako držák objektivu slouží deska, do které se příslušný objektiv zasune a přišroubuje.
U sériového objektivu Liesegang se to provádí pomocí jakési matice.
To samé bych chtěl udělat i pro ty dva další objektivy (Anaret a Ysaron). Známý mi vyrobil pro každý objektiv (protože mají různé velikosti závitů) jednu desku, teď už k tomu potřebuju jen ty „matice“.
Může mi někdo poradit, kde je seženu?
Nebo má někdo lepší nápad?
Díky předem
Franz
Gast
Ahoj!
Změř si závit objektivu – novější makroobjektivy mají závit M39, starší někdy i M25. Pokud v obchodě s kovovým zbožím neseženete odpovídající matici, pořiďte si adaptér na filtry (konkrétně step-down, nikoli step-up) se závitem M39 na filtry, závit objektivu je jedno (nesmí být příliš malý, jinak by mohlo docházet k vinětaci); nebo ještě jednodušeji: existují adaptérní kroužky pro použití objektivů M39 na fotoaparátech M42, které by měly být pro tvé účely použitelné; viděl jsem je levně na eBay u různých ruských prodejců, ale měly by být k dostání i jinde.
Roman
Urnes
Ahoj Franti,
pro objektiv Anaret se dá u firmy Impex sehnat adaptér na závit M 39, který pak můžeš u objektivu Liesegang jednoduše použít jako protikroužek; já to tak taky dělám a funguje to skvěle.
U objektivu Ysaron si sice budeš muset změřit závit, ale myslím, že bude mít stejně M39. Pro M 39 by ti měl každý rozumný prodejce sehnat protikruh, protože Schneider a Rodenstock dodávají své objektivy standardně s tímto závitem. Důležité je jen to, aby závit seděl, pak se musíš rozhodnout, co ti vyjde levněji: kroužek s filtrovým závitem, jak už napsal Roman, nebo právě ten protikruh.
Zdravím, Sven.