Gast
Cześć wszystkim,
Mam stary powiększalnik Liesegang (Rax czy coś w tym rodzaju) i dokupiłem do niego obiektyw Meopta Anaret 80 mm oraz Rodenstock Ysaron 50 mm. Jako uchwyt obiektywu służy płytka, w którą wkłada się dany obiektyw i przykręca go.
W przypadku standardowego obiektywu Liesegang odbywa się to za pomocą swego rodzaju nakrętki.
Chciałbym zrobić to samo dla pozostałych dwóch obiektywów (Anaret i Ysaron). Znajomy wykonał dla mnie płytkę do każdego obiektywu (ponieważ mają różne rozmiary gwintów), teraz potrzebuję tylko „nakrętek”.
Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć, gdzie mogę je zdobyć?
A może ktoś ma lepszy pomysł?
Z góry dziękuję
Franz
Gast
Cześć!
Sprawdź, jaki gwint mają obiektywy – nowsze obiektywy makro mają gwint M39, a starsze czasami również M25. Jeśli nie znajdziesz odpowiedniej nakrętki w sklepie z artykułami metalowymi, zaopatrz się w pierścień adaptera filtra (a konkretnie pierścień redukcyjny, a nie powiększający) z gwintem filtra M39, gwint obiektywu nie ma znaczenia (nie za mały, bo może powodować winietowanie); albo jeszcze prościej: istnieją pierścienie adapterowe umożliwiające stosowanie obiektywów M39 w aparatach M42, które powinny nadawać się do Twoich celów; widziałem je tanio na eBayu u różnych rosyjskich sprzedawców, ale powinny być dostępne również gdzie indziej.
Roman
Urnes
Cześć Franz,
Do obiektywu Anaret możesz kupić w Impex pierścień adapterowy na gwint M 39, który następnie wystarczy założyć na obiektyw Liesegang jako pierścień kontrujący – ja tak robię i działa to świetnie.
W przypadku obiektywu Ysaron rzeczywiście musisz zmierzyć gwint, ale sądzę, że i tak będzie to M39. W przypadku M 39 każdy porządny sprzedawca powinien być w stanie załatwić ci pierścień kontrujący, ponieważ Schneider i Rodenstock standardowo dostarczają swoje obiektywy z takim pierścieniem. Ważne jest tylko, aby gwint pasował, więc musisz sprawdzić, co będzie dla ciebie tańsze: pierścień z gwintem filtra, jak napisał już Roman, czy właśnie pierścień kontrujący.
Pozdrawiam, Sven.