Urnes
Ahoj Mirko,
mám dvě otázky ohledně vašich prezentačních desek:
1. Formáty vložek do kroužkových desek jsou 30 x 40 a 24 x 30. Vejdou se tam moje běžné zvětšeniny bez ořezávání, když mají rozměry 30,5 x 40,6? I když si myslím, že když je necháváš vyrábět pro sebe, tak jsi je už navrhl v nadstandardní velikosti. Nebo ne?
2. Nikde jsem nenašel cenu za prezentační knihy s pevně vázanými stránkami. V mém katalogu vůbec nejsou a na webových stránkách jsem také nic nenašel.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj Svene,
Obaly jsou stejné jako u Panodia. Pocházejí ze stejné továrny a jsou určeny pro fotografické formáty.
Nechali jsme si jinde vyrobit kroužkové desky, ale obaly samotné ne.
Všechno funguje skvěle bez ořezávání, pouze pokud chceš přední a zadní stranu „naplnit“ papírem Museum weight superdick Classic, pak musíš oříznout půl milimetru, jinak to sice sedne, ale mohlo by se to trochu zvlnit.
Cena je v katalogu, který si můžeš stáhnout na webových stránkách.
V současné době platí ještě zaváděcí ceny: kniha 14,50, kroužkový pořadač 24x40 s 10 obaly: 17,98 EUR (vše včetně DPH).
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
Napsal jsi:
„Všechno funguje skvěle, aniž by bylo třeba ořezávat.“
Včera jsem dostal obaly ADOFILE, 24x30 a 30x40. Do obou se neorezané fotografie nevejdou (testováno s Agfa MCP, Tetenal VU, Tetenal VC, PW-14), dlouhé strany obalů jsou o 3–4 mm kratší.
To mě docela zklamalo.
Andreas
Gast
Mohlo by to být tím, že rozměry papíru nejsou přesné, např. 24 cm × 30 cm, ale 9,5 × 12 palců, tj. 24,13 cm × 30,48 cm?
S pozdravem
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Andreas,
Barytový papír nebo PE papír?
Barytové papíry se při zpracování mohou v některých případech roztahovat, a proto je případně nutné je oříznout (podle situace).
Naše papíry se tam vejdou – alespoň ty, které jsme testovali.
Rozměry obalů nemůžeme ovlivnit.
To je již mnoho let standardem Panodia a používá je celý svět.
Všichni ostatní dodávají také tyto rozměry.
Samozřejmě je to 24 x 30,5 resp. 30,5 x 40,6.
Z čeho u tebe vychází ten 3mm rozdíl, mi momentálně není zcela jasné...
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
ano, byl to papír PE (kromě PW-14). Navíc jsem ten papír zrovna předtím změřil a porovnal různé druhy, které mám, abych určil rozměry kol pro svůj nový rám Dunco.
Ty 24x30 mají ve skutečnosti 30,5 a 30x40 mají 40,6; tedy „normu“.
Ferdinande, že jsou ty papíry větší, je mi jasné; ale tady se jedná speciálně o obaly pro „fotografické formáty“ a ne o DIN A3 nebo něco podobného.
Jsem dost naštvaný, že se mi tam teď nevejdou obrázky, které jsem zvětšil s přesně nastavenými okraji. Ořezávání tam není dobré řešení.
Nepotřebuji desky, do kterých musím KAŽDÝ obrázek ořezávat, aby se tam vešel.
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
no, pořád tomu úplně nerozumím.
Zatím jsem musel oříznout jen pár výtisků formátu PW14, protože papír je tak silný, že se při vložení dvou výtisků do jedné obálky zvlnil.
Všechny ostatní fotografie se vešly a obálky mají potřebnou délku.
Kdyby byly větší, fotky by se posunovaly – jsou záměrně vyrobeny tak, aby přesně pasovaly.
Koneckonců jsem už sám naplnil asi 20 desek (ukázky a prezentace).
Změř si prosím, jak velké jsou tvé papíry a zda jsou před vývojem stejně velké jako po něm.
Sušíš je případně zavěšené s závažím?
Pozdravy
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
PE papíry suším v sušicím stojanu.
Můj Agfa MCP 24x30 (PE) má přesně 30,5 cm na délku. Před i po.
Vložil jsem do obalu dva kusy fotografického papíru, roztáhl je co nejvíce od sebe a změřil šířku. 30,3 cm.
Tetenal Vario Comfort (PE) je přesně 40,5 cm dlouhý, Tetenal Vario Ultra 40,6 cm. Stejný postup s kousky fotopapíru dává šířku 40,4 cm, což už také drží.
Když tam přesto nacpu 1 (!) list PE, mám tam silnou vlnu.
Prostě to nesedí.
Andreas
MirkoBoeddecker
Ahoj Andreasi,
to s tím jedním milimetrem chápu. Moje výše uvedená poznámka se týkala hlavně toho, že to není jen 30 cm, ale podle normy ISO 30,5.
Norma bohužel připouští odchylky plus minus jeden milimetr. Pokud jsou tedy obaly velké 30,45 mm a fotografický papír je velkoryse oříznut na 30,55 mm, musel by se jeden milimetr odříznout. To by normálně neměl být žádný problém. Pokud se samozřejmě pracovalo velmi přesně na okraj a série je již hotová, může to být problematické.
Zajímalo mě hlavně těch 3–4 mm, které jsi uvedl.
Pokud vím, všichni evropští výrobci používají stejné obaly a ty nelze zvětšit bez investic do nového stroje.
Pokud někde najdeš obaly, které jsou větší, dej nám vědět, zkusíme to i tam.
Samozřejmě můžeš zboží vyměnit, pokud nejsi spokojený.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
Andreas má v tom smyslu pravdu, že u obalů – mluvím teď o volně vázaných – je průhledná strana skutečně menší než černá strana, a že tam tedy samozřejmě zůstává volných asi 4 mm. Zdá se však, že je to záměrné, aby se obrázky lépe vkládaly a vyndávaly. Musím říct, že mi to také dost vadí, protože není zakrytý celý tisk. Jelikož jsem ale tisky pro mapu vytvářel já, nebyl pro mě žádný problém nechat odpovídající okraj, který mohu ještě oříznout.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Sven, Andreasi,
jediné, co k tomu můžu říct, je: Když jsem si všiml toho 320gramového Polywarmtonu, zajel jsem za výrobcem a zeptal se, jestli by se obaly nedaly zvětšit. Řekl mi, že to je standardní rozměr pro Prat/Panodia a že pro speciální výrobu potřebuje minimálně 500 000 kusů.
Tak jsem zase odjel :-((
Koneckonců, Forte a Foma se stříhají trochu „skromněji“, takže to tak vyhovuje :-))
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
jinak jsem s ADOFILE naprosto spokojený. Hlavně kvůli poměru cena/výkon. To s Polywartonem mi mimochodem nedává smysl, moje fotografie formátu 24×30 se do obalů překvapivě vešly stejně dobře jako ostatní, i přes ten silný podklad.
S pozdravem Sven.