Urnes
Cześć Mirko,
mam dwa pytania dotyczące waszych teczek prezentacyjnych:
1. Formaty wkładów do segregatorów to 30x40 i 24x30. Czy zmieszczą się tam moje standardowe odbitki bez przycinania, skoro mają wymiary 30,5 x 40,6? Chociaż wydaje mi się, że skoro zlecacie ich produkcję, to zapewne zaprojektowaliście je w formacie oversize. Czy tak jest?
2. Nigdzie nie znalazłem ceny albumów prezentacyjnych z trwale wklejonymi stronami. W moim katalogu ich nie ma, a na stronie internetowej również nic nie znalazłem.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
Okładki są takie same jak w przypadku Panodia. Pochodzą z tej samej fabryki i są przeznaczone do formatów zdjęć.
Zleciliśmy produkcję segregatorów w innym miejscu, ale nie samych koszul.
Wszystko działa świetnie bez konieczności przycinania, ale jeśli chcesz „wypełnić” przód i tył papierem Museum weight superdick Classic, musisz odciąć pół milimetra, w przeciwnym razie wprawdzie zmieści się, ale może się nieco falować.
Cena jest podana w katalogu, który możesz pobrać ze strony internetowej.
Obecnie obowiązują jeszcze ceny promocyjne: album 14,50, segregator 24x40 z 10 koszulkami: 17,98 EUR (wszystko z VAT).
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Napisałeś:
„Wszystko działa świetnie bez przycinania”.
Wczoraj otrzymałem koperty ADOFILE w rozmiarach 24x30 i 30x40. W obu przypadkach nie mieszczą się w nich nieprzycięte zdjęcia (przetestowałem z Agfa MCP, Tetenal VU, Tetenal VC, PW-14), dłuższe boki kopert są o 3-4 mm za krótkie.
Uważam to za dość rozczarowujące.
Andreas
Gast
Czy może to wynikać z tego, że wymiary papieru nie są dokładne, np. nie wynoszą 24 cm x 30 cm, lecz 9,5 * 12 cali, czyli 24,13 cm * 30,48 cm?
Pozdrawiam
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Andreas,
Papier barytowy czy papier PE?
Papiery barytowe mogą się rozciągać podczas obróbki i w związku z tym może zaistnieć konieczność ich przycięcia (w zależności od sytuacji).
Nasze papiery pasują idealnie – przynajmniej te, które przetestowaliśmy.
Nie mamy wpływu na wymiary kopert.
To standard Panodia od wielu lat i wszyscy go stosują.
Wszyscy inni również dostarczają te wymiary.
Oczywiście są to wymiary 24 x 30,5 lub 30,5 x 40,6.
Nie do końca rozumiem, skąd bierze się u Ciebie ta różnica 3 mm...
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
tak, to był papier PE (z wyjątkiem PW-14). Poza tym właśnie wcześniej zmierzyłem ten papier i porównałem różne rodzaje, które mam, żeby dobrać koła do mojej nowej ramy Dunco.
Rozmiary 24x30 mają w rzeczywistości 30,5, a 30x40 – 40,6, czyli są „normatywne”.
Ferdinand, zdaję sobie sprawę, że papiery są większe, ale chodzi tu przecież o koperty przeznaczone specjalnie do „formatów fotograficznych”, a nie do formatu DIN A3 czy czegoś podobnego.
Jestem już dość wkurzony, że nie mogę teraz włożyć do nich zdjęć, które powiększyłem z dokładnie dopasowanymi krawędziami. Przycinanie nie jest tu dobrym rozwiązaniem.
Nie potrzebuję teczki, w której muszę przycinać KAŻDE zdjęcie, aby je włożyć.
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
Wciąż nie do końca to rozumiem.
Do tej pory musiałem przyciąć tylko kilka wydruków w formacie PW14, bo papier jest tak gruby, że się falował przy dwóch wydrukach w jednej koszulce.
Wszystkie pozostałe zdjęcia pasowały, a koszulki mają odpowiednią długość.
Gdyby były większe, zdjęcia by się przesuwały – są one celowo produkowane tak, by idealnie pasowały.
W końcu sam wypełniłem już około 20 teczek (przykłady i prezentacja).
Proszę, sprawdź, jak duże są Twoje papiery i czy przed wywoływaniem mają dokładnie taki sam rozmiar jak po wywoływaniu.
Czy suszysz je ewentualnie w pozycji wiszącej z obciążeniem?
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Suszę papiery PE na suszarce.
Mój papier Agfa MCP 24x30 (PE) ma dokładnie 30,5 cm długości. Zarówno przed, jak i po suszeniu.
Włożyłem dwa kawałki papieru fotograficznego do koperty, rozsunąłem je tak szeroko, jak to możliwe, i zmierzyłem szerokość. 30,3 cm.
Tetenal Vario Comfort (PE) ma dokładnie 40,5 cm długości, a Tetenal Vario Ultra 40,6 cm. To samo z kawałkami papieru fotograficznego daje szerokość 40,4 cm, również już z zacięciem.
Jeśli mimo to wcisnę 1(!) arkusz PE, mam spore zagięcie.
To po prostu nie pasuje.
Andreas
MirkoBoeddecker
Cześć Andreas,
Rozumiem tę sprawę z tym jednym milimetrem. Moja uwaga powyżej dotyczyła głównie tego, że nie chodzi tylko o 30 cm, ale o standard ISO 30,5.
Niestety norma dopuszcza odchylenia rzędu plus minus jednego milimetra. Jeśli więc ramki mają teraz 30,45 mm, a papier fotograficzny jest przycięty z naddatkiem do 30,55 mm, należałoby odciąć jeden milimetr. Zwykle nie powinno to stanowić problemu. Oczywiście, jeśli pracowało się bardzo precyzyjnie przy krawędziach i ma się już gotową serię, może to stać się kłopotliwe.
Zastanawiało mnie głównie podane przez Ciebie 3–4 mm.
O ile mi wiadomo, wszyscy europejscy producenci używają tych samych koszul i nie można ich powiększyć bez inwestycji w nową maszynę.
Jeśli gdzieś znajdziesz większe koszulki, daj znać, a spróbujemy tam.
Oczywiście możesz też dokonać wymiany, jeśli nie jesteś zadowolony.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Andreas ma rację co do tego, że przezroczysta strona okładek – mam tu na myśli te oprawione w miękką oprawę – jest faktycznie mniejsza od czarnej strony, przez co oczywiście pozostaje około 4 mm wolnej przestrzeni. Wygląda jednak na to, że jest to zamierzone, aby łatwiej było wkładać i wyjmować zdjęcia. Muszę przyznać, że mnie to również dość przeszkadza, ponieważ nie cała grafika jest zakryta. Ponieważ jednak to ja przygotowałem grafiki do teczki, nie stanowiło to dla mnie problemu, aby pozostawić odpowiednio szeroki margines, który mogę jeszcze odciąć.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Sven, Andreas,
Jedyne, co mogę na ten temat powiedzieć, to: kiedy zauważyłem, że folia Polywarmton waży 320 gramów, pojechałem do producenta i zapytałem, czy można powiększyć opakowania. Odpowiedział, że to standardowy rozmiar stosowany przez firmy Prat i Panodia, a do uruchomienia produkcji specjalnej potrzeba co najmniej 500 000 sztuk.
Więc pojechałem z powrotem :-((
W końcu Forte i Foma są nieco „skąpsze” w cięciu, więc tak też pasuje :-))
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Poza tym jestem w pełni zadowolony z ADOFILE. Zwłaszcza ze względu na stosunek ceny do jakości. Nie rozumiem zresztą tej sprawy z Polywartonem – moje wydruki w formacie 24x30, mimo grubego podkładu, zaskakująco dobrze pasowały do koszulki, ani lepiej, ani gorzej niż pozostałe wydruki.
Pozdrawiam, Sven.