Gast
Chtěl bych si s pár přáteli zařídit temnou komoru! Jelikož se v tom moc nevyznám, chtěl bych se zeptat, co všechno k tomu budu potřebovat?
MirkoBoeddecker
Hm, to je dost obecná otázka...... zamyslel jsem se... Prohlížel sis už náš katalog?
Chceš jen vyvolávat filmy, nebo je i zvětšovat?
Kolik jste ochotni přibližně utratit?
S pozdravem
Mirko :unsure:
Gast
Ne, ještě jsem si váš katalog neprohlédl!
Tolik peněz za to utratit nechci
Zpočátku jen na vyvolávání filmů, později možná i na další věci!
S pozdravem
uworischki
Jen vyvolávat filmy?
Základní vybavení:
1. Vyvolávací nádoba – nejlépe taková, do které se vejdou jak malé formáty, tak svitkový film, tam se vejdou třeba i dva malé formáty, na eBayi už od 1
rherz
Ahoj Torti,
zapomeň na ten škrabák na film a místo toho si pořiď výměnný sáček, pokud možno co největší – místnosti, které jsou opravdu nepropustné pro světlo, jsou vzácné. Jinak je tam všechno uvedeno.
Co se týče vývojové nádoby, přikláním se spíše k té na jeden film – když se něco pokazí, přijde o život jen jeden film.
Hodně zábavy
Robert
Gast
Ahoj Torti,
ještě jeden tip:
3 plastové láhve (každá o objemu 1 litr na vývojku, zastavovač a ustalovač, vydrží déle než jeden film). Pak stačí i 1litrová odměrka, raději ještě 100ml odměrka. K dostání jsou i plastové pro lidi, kteří jako já všechno upouštějí.
Dvojité krabičky na formáty KB/1x rolkový film mají docela dobrou velikost, vyvolávám v nich i jednotlivé formáty KB.
Filmové sponky jsou pro snoby, podívej se u Stapels na Maulys (jsou to takové černé plechové sponky s drátěnými úchyty. U mě na nich visí všechno od formátu KB až po 13x18, a také fotografie.
Vyměnitelný sáček bych taky podpořil, pokud nechcete vkládat kazety s plochým filmem.
Pak ještě nejlépe balení negativních obalů (100 kusů je levnější než 10 kusů v sáčcích od Hama), pokud nechcete negativy ukládat do krabiček na film. (Acetát se dá použít jako kontaktní papír, pergamen není o moc dražší, ale je o něco pevnější).
A klávesu Shift, dokud ještě smíme psát velká písmena, aby byl text čitelnější.
Pozdrav
Martin