Gast
Ahoj,
má někdo zkušenosti s tímto tonerem?
Jak dlouho vydrží koncentrát?
Jak je to s přípravou menšího množství a jak se to míchá?
Bohužel nemám s tonery žádné zkušenosti, může mi někdo poradit?
;-) S pozdravem Frank
Gast
Ahoj Franku,
toner Classic Sepia jsem dříve používal (nyní si připravuji toner sám). Na obalu jsou uvedeny velmi krátké doby trvanlivosti, které lze v praxi jednoduše ignorovat. Nedávno jsem použil zbytek, který byl asi už 2 roky starý (otevřené balení!) – žádný problém. I zředěné pracovní roztoky lze v lahvích používat ještě delší dobu.
Abychom mohli lépe kontrolovat proces tonování, doporučuji roztoky – zejména bělicí lázeň – ředit mnohem více, než je uvedeno. Většinou totiž nechceme úplně vybělit, protože by se kvůli hnědým stínům výrazně snížil kontrast. Mně se každopádně líbí víc, když ve stínech zůstane ještě trochu stříbra.
Jak je uvedeno, tón obrazu lze regulovat teplotou tonera. Studený tonér dává nažloutlou hnědou barvu, teplý spíše načervenalou tmavě hnědou (tu druhou osobně považuji za hezčí). Místo použití teplého tonéru lze zvětšeninu po studené tonovací lázni vložit také do misky s teplou vodou, čímž se tón změní.
Možná ti to trochu pomůže?
S pozdravem, Jens
IMFotograph
Zatím díky
Ty doby trvanlivosti mě trochu zmátly. :-)
Kde se nejlépe dají sehnat suroviny?
V lékárně?
S pozdravem Frank
cfb_de
Ahoj Franku,
co se týče relevantních zdrojů:
- lékárna (možná drahá, možná s komplikacemi)
- Suvatlar v Hamburku (bez webových stránek)
- www.thgeyer.de
- www.omikron-online.de/cyberchem/
- různí další prodejci chemikálií (Merck, Aldrich, Fluorochem, Roth)
- Brenner (pravděpodobně nakupuje u Suvatlar, tedy dražší)
- u menších výrobců fotochemikálií (Calbe, Maco, Amaloco, Spur)
Zásadně podléhá zasílání chemikálií určitým předpisům. Ty slouží k tomu, aby se odpovědnost prodejce snížila na rozumnou míru. Zásilkový obchod s chemikáliemi podléhá přísným předpisům týkajícím se odborných znalostí zákazníků a poradenství prodejce.
Nediv se, když budeš muset vyplnit trochu papírování, než budeš konečně moci objednat. Nejjednodušší je to v lékárně nebo u výrobce fotochemikálií. Lékárna proto, že tam panuje osobní kontakt a proto se neprovozuje zásilkový prodej. Fotolaboratoř proto, že může předpokládat, že někdo, kdo si objednává fotochemikálie, také ví, co s nimi má dělat. Zdaleka ne všichni prodejci chemikálií (pokud vím, např. Merck) zasílají zboží soukromým osobám. Bohužel to nevím přesně, protože tyto problémy nemám. Jsem dostatečně znalý :-)
Vynikající přehled o papírování ti poskytne Omikron. Jsou naprosto příkladní. Přesto tam skutečně můžeš objednat a dostaneš všechno.
Nenech se ale prosím vyděsit cenami: často je 10g balení stejně drahé jako kilo. U čistých chemikálií totiž není drahá výroba, ale certifikovatelné balení/odvážení.
Thiokarbamid a hexacyanoferát draselný („červená krevní sůl“) bych koupil v lékárně. A aby se to vyplatilo, hned k tomu ještě pár lahviček Aponorm s červeným uzávěrem. Levnější opravdu nepropustné lahvičky neseženeš.
S pozdravem,
Franz (chemik)
Urnes
Ahoj Franku,
nedávno jsem použil kvas, který byl starý už pět (!) let. Vlastně jen proto, abych vyzkoušel, jestli je ještě dobrý. Stále bez problémů kvasil.
Ahoj Franti,
moc děkuji za tip s teplou vodou, ve sklepě mám totiž i přes topení pořád problémy s teplotou a větráním, asi to hned vyzkouším.
S pozdravem Sven.
cfb_de
Ahoj Svene,
ten tip s teplou vodou není ode mě, ale od Jense. Jen pro pořádek.
Při tónování sírou bys měl u tónerů na bázi thiomočoviny dbát na dvě věci: větrání (!) a na to, aby deska v žádném případě nebyla ještě kyselá (např. kvůli kyselému ustalovači). Jinak to strašně smrdí a není to zdravé.
Kromě toho mi připadá tónování za denního světla praktičtější, protože tak lépe vidím výsledný obraz. Ale to si musí každý rozhodnout sám.
S pozdravem,
Franz