gargamel
Dobrý den,
vztahuje se poznámka v katalogu, že film Efke KB 25 má mít citlivost 25 ASA „ve skutečnosti“, k tomu, co vím, že jiní výrobci filmů z marketingových důvodů rádi uvádějí příliš vysokou citlivost svých filmů? Nebo existuje rozdíl mezi citlivostí podle normy ASA a podle normy ISO?
S pozdravem
gargamel
Gast
Ahoj,
mezi normami ASA a ISO (nebo DIN) nejsou z hlediska měření citlivosti žádné rozdíly, vše je dnes sjednoceno.
Filmy Efke jsou vylepšenými verzemi starých filmů ADOX KB14, 17 a 21. Když byla na začátku 60. let (už si přesně nepamatuji kdy) změněna norma DIN, z filmu 17 DIN se najednou stal film 20!
Efke pak zřejmě jednoduše převedla označení DIN na hodnoty ASA.
Tento rozdíl znají dodnes všichni uživatelé zónového systému, kteří právě tuto úroveň citlivosti opět ztrácejí.
Všechny filmy Efke samozřejmě volají po Beutlerově vývojce. Já sám používám její moderní variantu, FX37 podle Crawleyho, zisk citlivosti je asi 1 clonové číslo, je to však vlastní receptura.
Mimochodem, byl jsem nemile překvapen, když jsem se nedávno podíval do knihy o americké fotografce Diane Arbusové „Revelations“ a na kontaktních listech jasně objevil nápis ADOX R17. Jako vysvětlení bylo uvedeno, že D. Arbusová chtěla právě toto podání šedých odstínů.
Pozdravy ze Stuttgartu
Rolf