gargamel
Witam,
Czy uwaga zawarta w katalogu, że film Efke KB 25 ma „rzeczywistą” czułość 25 ASA, odnosi się do znanego mi faktu, że inni producenci filmów często podają zbyt wysokie wartości czułości ze względów marketingowych? A może istnieje różnica między czułością według normy ASA a czułością według normy ISO?
Pozdrawiam
gargamel
Gast
Witam
Jeśli chodzi o pomiar czułości, nie ma żadnych różnic między normami ASA a ISO (lub DIN) – obecnie wszystko jest ujednolicone.
Filmy Efke są udoskonalonymi wersjami starych filmów ADOX KB14, 17 i 21. Kiedy na początku lat 60. (nie pamiętam już dokładnie kiedy) zmieniono normę DIN, film 17 DIN nagle stał się filmem 20!
Efke po prostu przeniosło oznaczenia DIN na wartości ASA.
Różnicę tę znają bowiem do dziś wszyscy użytkownicy systemu strefowego, którzy właśnie ten stopień czułości tracą.
Wszystkie filmy Efke oczywiście domagają się wywoływacza Beutlera. Ja sam używam jego nowoczesnej wersji, FX37 według Crawleya, zysk czułości wynosi około 1 stopnia przysłony, jest to jednak preparat własnej receptury.
Nawiasem mówiąc, byłem nieźle zaskoczony, gdy niedawno zajrzałem do książki o amerykańskiej fotografce Diane Arbus „Revelations” i na stykówkach wyraźnie dostrzegłem napis ADOX R17. Jako wyjaśnienie podano, że D. Arbus właśnie takiego odwzorowania odcieni szarości chciała.
Pozdrowienia ze Stuttgartu
Rolf