micha
V současné době používám kombinaci filmů Efke 100 a Efke 25 s roztokem Calbe F09. Mám ale takový divný pocit, že tahle kombinace nemá jemné zrno, ale jen levnou cenu. Jaký vliv má ředění na zrnitost? Pracuji v poměru 1:80.
Budu vděčný za každou radu.
Micha
MirkoBoeddecker
Micho,
kdo ti to vlastně řekl, že R09 funguje jako jemný král??
Je to naše nejhrubší vývojka (spolu s Microphenem).
To je ale jasně uvedeno i v katalogu :P
F09/R09 je původní RODINAL. Špičková vývojka pro desky a ploché filmy.
Vytváří naprosto úžasnou modulaci šedých tónů a dá se s ní dobře hrát s křivkou.
Zhuštění zrna, efekt hran, vizuální zvýšení ostrosti – to vše, co jemnozrnné vývojky nedokážou.
Pokud ti to nevyhovuje, použij A49. Ředění zde nemá žádný skutečný vliv na zrnitost. Spíše na vyrovnávací schopnost.
Mimochodem, kombinace efke 25 a F09 1+80 mi přijde super. Film je dostatečně jemně zrnitý pro mé 30x40 zvětšeniny a šedé tóny v R09 jsou úžasné.
Krásná černá v očích (zhlukování zrna) – efekt hran u obočí – syté, brilantní výtisky.
Ale samozřejmě RELATIVNĚ hrubší zrno než v A49 nebo jiných vývojkách s jemným zrnem. Musíš si prostě sám zvážit, co je pro tebe důležitější, a vyměnit ostrost za potlačení zrna.
U Fomapanu 400 používám jen A49, protože zrno v F09 je pro mě přece jen příliš hrubé...
No, doufám, že jsem teď vše objasnil.... :)
Pozdrav
Mirko
uworischki
f09 rozhodně není vývojka pro jemné zrno, ale právě u filmu Efke poskytuje ostrost šedých tónů vyšší než u a49 (v tomhle musím Mirkovi dát za pravdu). Jelikož používám hlavně svitkový film, zrno pro mě není až takovým problémem.
S pozdravem Uwe
micha
Mimochodem, kombinace Efke 25 a F09 v poměru 1:80 se mi moc líbí. Film má dostatečně jemné zrno pro mé zvětšeniny formátu 30×40 a šedé tóny v roztoku F09 jsou úžasné.
Neříkám, že ta kombinace je špatná, jen jsem chtěl znát váš názor. Tuhle kombinaci ale používám jen pro ploché filmy. Ještě jedna otázka. Jaký vliv má ředění? Zdravím, Micha
MirkoBoeddecker
Micho,
čím více roztok zředíš, tím pomaleji se film vyvolává a tím vyrovnanější je.
Musíš však dávat pozor, aby množství účinné látky nekleslo pod 8–15 ml na jeden film, jinak se může stát, že film nebude zcela prosáknout a zůstane nedovyvolaný.
R09 lze ředit tak silně, protože je velmi odolný proti oxidaci (neomezená trvanlivost).
Kromě toho existuje souvislost mezi využitím citlivosti a koncentrací.
Vlastně by mělo platit, že s vyššími ředěními nelze tak dobře posunout citlivost.
Na druhou stranu existují publikace v odborných časopisech ze 70. let, kde údajně při ředění 1+400 a době vyvolávání 2 dny měl KB dosáhnout 25 1600 ASA......
To je ale jen laboratorní povídačka a není to ověřené!
Zdravím
Mirko
Gast
R09 lze ředit v tak velkém poměru, protože je velmi odolný proti oxidaci (neomezená trvanlivost).
… dlouhá trvanlivost však platí pouze pro nezředěný koncentrát. Zředěné přípravky RODINAL & Co. jsou trvanlivé pouze po velmi krátkou dobu.
Alex
MirkoBoeddecker
Alexi,
jasně, samozřejmě. Chtěl jsem tím říct, že jiné vývojky, které nejsou tak odolné vůči oxidaci, by se sice teoreticky při vyšším ředění také staly vyrovnávajícími, ale kvůli své nižší stabilitě by utrpěly kyslíkový šok a přestaly by fungovat.
Tento roztok vydrží jen krátkou dobu. Důležité je, aby vydržel po celou dobu doby vyvolávání.
Díky za objasnění!
Mirko
Gast
Mirko,
máme z toho vyvodit závěr, že při velkém ředění a velmi dlouhé době vyvolávání lze očekávat problémy?
Není roztok, jako v uvedeném příkladu s poměrem 1+400 a dvoudenní dobou vyvolávání, už dávno nepoužitelný?
Jaká je přibližná horní hranice trvanlivosti roztoku?
S pozdravem, Jean-Michel
MirkoBoeddecker
Jeane-Michele,
přesně tak.
Zda a kdy při takovém „experimentu“ dojde k vyčerpání vývojky, ti může ověřit pouze chemik.
Záleží to také na motivu (množství exponovaného stříbra), protože k vyčerpání dochází stejně tak oxidací jako redukcí stříbra.
Pokud nepřekročíte poměr 1+200, použijete alespoň 15 ml aktivní látky (koncentrátu) a nevyvoláváte déle než 1–2 hodiny (tedy používáte vývojku tak, jak uvádíme...), nemáte se čeho bát.
Záležitost s těmi 2 dny tento efekt přímo „využívá“. Film se během těch 2 dnů nepohybuje. Co se stane: Vývojka se lokálně vyčerpá v místech, kde redukovala hodně stříbra, a provádí vývoj relativně aktivněji tam, kde na film dopadlo málo světla, takže tam ještě nemusela pracovat tak intenzivně.
To vede k tomu, že i přes výrazné podexponování a přeexpozici se kontrast motivu příliš nezvýší, protože světla a stíny jsou vyvolány s různou intenzitou.
Je tedy zcela záměrné, že části vývojky se na určitých místech povrchu filmu stanou neaktivními.
S pozdravem
Mirko
Gast
Jaká je přibližná maximální doba trvanlivosti tohoto nápoje?
Ahoj!
K tomu něco aktuálního:
http://groups.google.com/groups?selm=buinu...ws.t-online.com
Alex
Jacques
Používáš film Feinkönig s RODINALem (R09)? Zkus to
RODINAL v poměru 1:50 s 4 g askorbátu sodného (vitamín C) na litr.
To není vtip – opravdu to funguje...
Efke 100: 10 minut
Ahoj,
Jacques
cfb_de
Ahoj Jacquesi,
co přesně máš na mysli? Askorban sodný nebo vitamín C? Vitamín C je volná kyselina askorbová, nikoli její sodná sůl.
S pozdravem,
Franz
Jacques
Ahoj Franti,
Askorbát sodný.
Uvedl jsem jen „vitamín C“ pro ty, kteří nemají tušení, co by N-A mohlo být.
Měl jsem to uvést jasněji – omlouvám se.
Vitamin C je kyselina askorbová.
Askorbát sodný je, pokud si dobře vzpomínám, zhruba kyselina askorbová + soda.
S pozdravem,
Jacques