ferrytale
Ahoj milá fotografická komunito,
možná mi někdo poradí: Právě se pokouším vyvolat starý ruský černobílý reverzní film Super 8, který jsem před lety nafotil. Ušetřím si však náročné reverzní vyvolání a vyvolávám pouze negativ. Vyvolání funguje, jenže film při fixaci prostě nezíská průzračnou čirost. Mezi fotoemulzí a nosičem je nějaká další emulze, která nezmizí. Je béžovo-šedá, jako nevyvolaná emulze, ale při vyvolávání nikdy neztmavne a nedá se „vyfixovat“.
Má někdo zkušenosti s těmito starými diafilmy ze SSSR? Bohužel jsem na internetu nic nenašel.
Děkuji předem.
Ferry
ferrytale
Dobře, trochu jsem to ještě „prozkoumal“. Zdá se, že ta šedá emulze je jakýsi druh ochrany proti světelným odleskům. Asi se nevyhnu tomu, abych si sehnal přísady na bělicí a čisticí lázeň a vyzkoušel, jestli se film tím vyčistí. Pak samozřejmě budu moci filmy hned správně vyvolat reverzní metodou. (Jen jsem doufal, že si tuhle práci ušetřím. Jelikož bych filmy pak skenoval, stačil by mi negativ.)
€
S pozdravem,
Ferry
Magirus
Bělení může také negativ dokonale vyčistit......
S pozdravem Bernd
ferrytale
Jo, jasně: stříbro z prvního vyvolání se pak vyhodí a já MUSÍM provést celý proces zpětného vyvolání. Ale jak jsem mezitím také četl, je to tak jako tak vhodné, protože teprve druhé vyvolání přinese krásný, s jemným zrnem a detailním obrazem. A u toho mini-Super8 snímku je to určitě výhoda, aby se všechno neztrácelo v zrnu.
?
S pozdravem, Ferry
KlausWehner
Pokud jsem to správně pochopil, film už byl zafixován?
V tom případě už není možné provést reverzní vyvolání.
?
Pokud se film nyní navíc vybělí, zbývající obrazová informace se z filmu odstraní.
Zůstane jen čirý nosič.
?
S pozdravem
Klaus
ferrytale
Ne, ne. Zatím jsem ošetřil jen malé zkušební kousky filmu, ne celý film. Promiň, to jsem nezmínil.
?
Ferry
KlausWehner
Bohužel ještě není vyhráno...
Byl film již vyvolán jako negativ?
?
První vyvolání v procesu UK probíhá jinak než vyvolání negativu.
Pokud již došlo k vyvolání negativu, nelze očekávat dobré výsledky.
?
S pozdravem
Klaus
ferrytale
Dobré ráno, Klausi,
děkuji za Vaše rady. Filmy jsou zatím nezpracované. Samozřejmě se do toho pustím až tehdy, až budu vědět, jak to správně funguje. Je mi jasné, že pak budu mít jen jeden pokus.
Včera jsem Vám také poslal e-mail, ale dostal jsem jen automatickou odpověď.
Jde o reverzní vyvolávání. Samozřejmě jsem četl o Vaší sadě pro reverzní vyvolávání. Myslím si sice, že tento vysoce specializovaný 10krokový proces je pro mé staré a pravděpodobně špatně exponované úzké filmy trochu přehnaný, ale možná mi můžete nabídnout jednodušší postup. Napadlo mě postupovat podle tohoto návodu:
http://www.dagiebrundert.de/alle%20Bilder/Schmalfilm_Selbst_Entwicklen.pdf
S pozdravem,
Ferry
ferrytale
Jo, a ještě něco: už jsem si pořídil ruskou „nálož“ a navíjení filmu si předem nacvičím na hotovém filmu.
KlausWehner
Film se jistě podaří vyvolat v mé sadě pro reverzní vyvolávání.
Nejprve by bylo třeba otestovat dobu vyvolávání v prvotním vývojce.
€
Moje sada obsahuje všechny potřebné chemikálie ve formě tekutých koncentrátů, takže příprava roztoku je velmi jednoduchá.
Proces je založen na vlastní chemické receptuře. Neobsahuje typické nebezpečné látky, jako je dichroman draselný nebo thiokyanát draselný.
Proto jej lze považovat za obzvláště bezpečný a šetrný k životnímu prostředí.
€
€
Reverzní proces podle Wehnera poskytuje výsledky, které jsou kvalitativně výrazně lepší než výsledky známých standardních procesů.
Je třeba připravit pouze 3 lázně.
€
Kdo má k tomuto tématu nějaké dotazy, může se obrátit přímo na mě
klaus.wehner@web.de
€
S pozdravem
Klaus
ferrytale
Ahoj Klausi,
to zní slibně. Zkusím tedy zjistit, jestli mi stačí jeden litr, a pak ti napíšu e-mail.
Díky předem.
Ferry
ferrytale
Ach sakra. Zkazil jsem to. Vlastně všechno fungovalo skvěle, ale při mezilehlém opláchnutí po vyjasnění se mi polovina emulze smyla. Zbytek se pak proměnil ve stříbro a unikl do druhého vývojky. Velmi nepříjemné. Zvlášť když už jsem ty snímky viděl a nemohl se dočkat, až si prohlédnu, co jsem tam před téměř 20 lety natočil. Bylo samozřejmě hloupé, že jsem nejdřív nevyzkoušel testovací kousek s Wehnerovou sadou. Pravděpodobně jsem filtry nechal působit příliš dlouho, protože film byl stále tak žlutý a já si myslel, že by měl být před druhým vyvoláním co nejbělejší.
No, alespoň se vyjasnila moje původní otázka (spolu s filmy)!
€
(Teď potřebuju whisky!)
€
Dobrou noc!
Ferry
KlausWehner
To je opravdu škoda, že došlo k takové nehodě!
Možná se film kvůli dlouhému skladování stal natolik nestabilním, že by ani při správném vyvolání nepřinesl použitelné výsledky.
Mnoho dalších obrazových dokumentů z té doby není trvanlivých a proto se ztratilo.
K tomu se nyní přidává i tato ztráta. Škoda!
Tak se netrap. Za pokus to stálo.
€
S pozdravem
Klaus
Renate
Želatina je látka s vysokým obsahem živin, kterou bakterie a plísně rády konzumují, a 20 let je dlouhá doba. Možná také nebyla ruská želatina dostatečně vytvrzená. Obvykle trvá velmi dlouho, než se emulze od filmu odloučí. V takovém případě používám enzym, který želatinu rozloží, a i tak trvá poměrně dlouho, než se odloučí.
Odloučení emulze tedy pravděpodobně nebylo vyvoláno tímto procesem.
S pozdravem
Renate
KlausWehner
Ano, souhlasím: želatina jako organická látka byla tím slabým místem.
Přesto si myslím, že je tu dobrá šance takové staré filmy vyvolat.
Bylo by nutné:
1. dodržet časy uvedené v návodu a
2. provést zkušební vyvolání na malém kousku filmu
Pak by to možná přece jen mohlo vyjít.
Byl to prostě pokus.
S pozdravem
Klaus
ferrytale
Ano. Kdybych jen dodržel ty časy, ale ten večer mi to prostě nepřipadalo jako tak zásadní problém. Měl jsem na starosti úplně jiné věci: zvládnu navinout filmy ve tmě, vystačí mi chemikálie na nádrž se dvěma filmy, mám všechny pomůcky a vybavení tam, kde je potřebuju, jak dlouho mám nechávat filmy v prvotní vývojce a tak dále.
€
A když bylo první vyvolání hotové a já při bělení sundal víko z nádoby a všechno vypadalo skvěle, zbytek už mohl být jen hračka, zvlášť když se teď dalo všechno dělat na světle.
€
No jo. Bohužel jsem se mýlil.
€
Testovací proužek, kterým jsem předtím ověřoval dobu vyvolávání, jsem později vyvolal normálními časy a fungovalo to bezchybně.
€
Jelikož ale pravděpodobně už nikdy nebudu vyvolávat reverzní film, tato zkušenost mi ani neslouží jako poučení. Nanejvýš v tom smyslu: Když něco děláš poprvé, s největší pravděpodobností se ti stane chyba, i když máš pocit, že tomu úplně rozumíš. Takže pro první pokus nepoužívej nic nenahraditelného!
€
Tak. A teď se musím postarat o to, abych rychle zapomněl, že jsem ty Super8 filmy vůbec kdy vlastnil.
€
Děkuji všem za podporu a útěchu.
Ferry
Olivinyl
Ahoj Ferry,
proč hned házet flintu do zrna?
Abys jako „začátečník v reverzním vyvolávání“ zažil pocit úspěchu, udělal jsi ale tu největší chybu, jakou lze udělat – pracoval jsi se starým a prošlým materiálem.
Starý a prošlý materiál vždy vyžaduje speciální zacházení, takže i když máš tu nejlepší reverzní vývojku (Wehner-Kit), je to k ničemu, pokud je filmový materiál na vyhození.
Jak často musím na fórech číst: „Začátečník má problémy s vyvoláním filmu“, negativy jsou příliš bledé, závoj, tečky atd... Na dotaz se většinou ukáže, že z důvodu úspory nákladů byl použit starý, prošlý materiál.
Takže si pořiď nový, neprošlý filmový materiál. Proveď na něj expozici pomocí Wehner-Kitu. Pokud by pak stále přetrvávaly problémy, čemuž nevěřím, dá se tak chyba lépe zúžit a najít.
LG Oliver