ferrytale
Witajcie, drodzy miłośnicy fotografii,
może ktoś z Was mógłby mi coś doradzić: próbuję właśnie wywołać starą rosyjską czarno-białą kliszę odwracalną Super 8, którą naświetliłem wiele lat temu. Rezygnuję jednak z czasochłonnego wywoływania odwracalnego i wywołuję tylko negatyw. Wywoływanie przebiega bez problemów, ale klisza po utrwaleniu nie staje się całkowicie przezroczysta. Wydaje się, że między emulsją fotograficzną a nośnikiem znajduje się dodatkowa warstwa, która nie znika. Ma ona kolor beżowo-szary, podobnie jak niewywołana emulsja, ale podczas wywoływania nigdy nie ciemnieje i nie da się jej „wytrawić”.
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi starymi filmami slajdowymi z ZSRR? Niestety nie znalazłem nic w Internecie.
Z góry dziękuję.
Ferry
ferrytale
OK, poszukałem trochę więcej informacji. Wygląda na to, że ta szara emulsja to rodzaj ochrony przed efektem halo. Chyba nie będę miał innego wyjścia, jak tylko zaopatrzyć się w składniki do kąpieli wybielającej i oczyszczającej, żeby sprawdzić, czy film się dzięki temu wyjaśni. Wtedy oczywiście będę mógł od razu prawidłowo wykonać odwrócony proces wywoływania. (Miałem po prostu nadzieję, że uda mi się zaoszczędzić sobie tego dodatkowego wysiłku. Ponieważ zamierzam zeskanować te filmy, wystarczyłby mi negatyw.)
€
Pozdrawiam,
Ferry
Magirus
Wybielanie może też sprawić, że negatyw będzie naprawdę czysty......
Pozdrawiam, Bernd
ferrytale
Tak, rozumiem: srebro z pierwszego wywoływania zostanie wtedy usunięte i BĘDĘ MUSIAŁ przeprowadzić cały proces odwrócenia. Ale jak się dowiedziałem, jest to i tak wskazane, ponieważ dopiero drugie wywołanie daje ładny, drobny ziarno i bogaty w szczegóły obraz. A w przypadku mini-Super8 jest to z pewnością zaletą, dzięki czemu obraz nie zlewa się w ziarnach.
?
Pozdrawiam, Ferry
KlausWehner
Jeśli dobrze zrozumiałem, to film został już utrwalony?
W takim razie odwrócenie procesu nie jest już możliwe.
?
Jeśli film zostanie teraz dodatkowo wybielony, pozostałe informacje obrazowe zostaną z niego usunięte.
Pozostaje tylko przezroczysty nośnik.
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
ferrytale
Nie, nie. Jak dotąd przetestowałem tylko małe fragmenty taśmy, a nie całą taśmę. Przepraszam, nie wspomniałem o tym.
?
Ferry
KlausWehner
Niestety, nie ma jeszcze co świętować...
Czy film został już wywołany jako negatyw?
?
Pierwsze wywołanie w procesie UK przebiega inaczej niż wywołanie negatywu.
Jeśli negatyw został już wywołany, nie należy spodziewać się dobrych rezultatów.
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
ferrytale
Dzień dobry, Klaus,
dziękuję za wskazówki. Filmy są jeszcze nieobrobione. Oczywiście zajmę się nimi dopiero wtedy, gdy dowiem się, jak to wszystko prawidłowo działa. Zdaję sobie sprawę, że będę miał wtedy tylko jedną szansę.
Wczoraj wysłałem do Pana e-mail, ale otrzymałem jedynie automatyczną odpowiedź o nieobecności.
Chodzi o proces odwrócony. Oczywiście zapoznałem się z informacjami na temat Pana zestawu do procesu odwróconego. Uważam wprawdzie, że ten wysoce specjalistyczny proces 10-kąpielowy jest nieco przesadzony w przypadku moich przeterminowanych i prawdopodobnie źle naświetlonych filmów wąskokadrowych, ale być może mógłby Pan zaproponować mi prostszy proces. Myślałem o postępowaniu zgodnie z tą instrukcją:
http://www.dagiebrundert.de/alle%20Bilder/Schmalfilm_Selbst_Entwicklen.pdf
Pozdrawiam,
Ferry
ferrytale
Aha, tak: kupiłem już rosyjską „minę” i najpierw ćwiczę nawijanie taśmy na gotowym filmie.
KlausWehner
Z pewnością uda mi się wywołać ten film w moim zestawie do wywoływania na odwrót.
Warto najpierw sprawdzić czas wywoływania w pierwszym wywoływaczu.
€
Mój zestaw zawiera wszystkie niezbędne chemikalia w postaci płynnych koncentratów, dzięki czemu przygotowanie roztworu jest niezwykle proste.
Proces opiera się na autorskiej formule chemicznej. Nie zawiera typowych substancji niebezpiecznych, takich jak dichromian potasu czy tiocyjanian potasu.
Dzięki temu można go uznać za szczególnie bezpieczny i przyjazny dla środowiska.
€
€
Proces odwrócony według Wehnera zapewnia wyniki o znacznie lepszej jakości niż wyniki uzyskane przy użyciu znanych standardowych procesów.
Wystarczy przygotować tylko 3 kąpiele.
€
Osoby mające pytania na ten temat mogą skontaktować się bezpośrednio ze mną
klaus.wehner@web.de
€
Serdecznie pozdrawiam
Klaus
ferrytale
Cześć Klaus,
Brzmi obiecująco. Sprawdzę więc, czy wystarczy mi jeden litr, a potem dam Ci znać mailem.
Z góry dziękuję.
Ferry
ferrytale
O cholera. Zepsułem to. Właściwie wszystko szło świetnie, ale podczas płukania po wywoływaniu emulsja zmyła się mi prawie w połowie. To, co zostało, przekształciło się w srebro i przedostało się do drugiego wywoływacza. Bardzo irytujące. Zwłaszcza gdy już widziałem te zdjęcia i nie mogłem się doczekać, żeby obejrzeć to, co nakręciłem prawie 20 lat temu. Oczywiście głupio z mojej strony, że nie przetestowałem najpierw zestawu Wehnera na próbce. Prawdopodobnie zbyt długo klarowałem, ponieważ film nadal był tak żółty, a myślałem, że przed drugim wywoływaniem powinien stać się jak najbardziej biały.
No cóż. Przynajmniej moje początkowe pytanie wyjaśniło się (wraz z filmami)!
€
(Teraz potrzebuję whisky!)
€
Dobranoc!
Ferry
KlausWehner
To naprawdę szkoda, że doszło do takiej wpadki!
Być może taśma stała się już tak niestabilna w wyniku długiego przechowywania, że nawet przy prawidłowym wywołaniu nie dałaby zadowalających rezultatów.
Wiele innych dokumentów fotograficznych z tamtego okresu nie nadaje się do przechowywania i dlatego zaginęło.
Teraz dochodzi do tego jeszcze ta strata. Szkoda!
Nie martw się więc. Warto było spróbować.
€
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Renate
Żelatyna to substancja bardzo bogata w składniki odżywcze, którą chętnie spożywają bakterie i grzyby, a 20 lat to długi okres. Być może rosyjska żelatyna nie została też odpowiednio utwardzona. Zazwyczaj oddzielenie się emulsji od folii zajmuje bardzo dużo czasu. W takim przypadku stosuję enzym, który rozkłada żelatynę, ale nawet wtedy oddzielenie się emulsji trwa dość długo.
Prawdopodobnie więc oddzielenie się emulsji nie zostało wywołane przez ten proces.
Pozdrawiam
Renate
KlausWehner
Tak, też tak uważam: żelatyna, jako substancja organiczna, była słabym punktem.
Mimo to wierzę, że istnieje spora szansa na wywołanie tak starych filmów.
Konieczne byłoby:
1. przestrzeganie czasów podanych w instrukcji oraz
2. przeprowadzenie próbnego wywołania na małym kawałku filmu
Wtedy być może udałoby się to jednak.
To była po prostu próba.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
ferrytale
Tak. Gdybym tylko dotrzymał tych czasów, ale tamtego wieczoru po prostu nie zdawałem sobie sprawy, że to tak ważna kwestia. Skupiałem się na zupełnie innych problemach: czy uda mi się nawinąć filmy w ciemni, czy wystarczy mi chemikaliów na zrobienie dwóch filmów, czy mam wszystkie przybory i sprzęt tam, gdzie ich potrzebuję, jak długo wywoływać w pierwszym wywoływaczu i tak dalej.
€
A kiedy wstępna wywoływka była już gotowa i podczas wybielania zdjąłem pokrywę z kadzi, a wszystko wyglądało świetnie, reszta mogła być przecież tylko bułką z masłem, zwłaszcza że teraz wszystko można było robić przy świetle.
€
No cóż. Niestety myliłem się.
€
Pasek testowy, którym wcześniej sprawdziłem czas wywoływania, wywołałem później odwrotnie, stosując normalne czasy wywoływania, i zadziałało to bez zarzutu.
€
Ponieważ jednak prawdopodobnie nigdy więcej nie będę wywoływał filmu odwracalnego, to doświadczenie nie służy mi nawet jako lekcja. Co najwyżej w takiej formie: Jeśli robisz coś po raz pierwszy, najprawdopodobniej popełnisz błąd, nawet jeśli masz wrażenie, że masz wszystko pod kontrolą. Dlatego do pierwszej próby nie używaj niczego, czego nie da się odzyskać!
€
No cóż. A teraz muszę postarać się szybko zapomnieć, że kiedykolwiek posiadałem te filmy Super 8.
€
Bardzo dziękuję wszystkim za wsparcie i pocieszenie.
Ferry
Olivinyl
Cześć Ferry,
po co od razu się poddawać?
Aby poczuć satysfakcję jako „początkujący w wywoływaniu odwróconym”, popełniłeś jednak największy błąd, jaki można popełnić – pracowałeś ze starym i przeterminowanym materiałem.
Stary i przeterminowany materiał zawsze wymaga specjalnego traktowania, więc nawet jeśli masz najlepszy zestaw do wywoływania odwracalnego (Wehner-Kit), to nic nie da, jeśli materiał filmowy jest bezużyteczny.
Jak często czytam na forach: „Początkujący ma problemy z wywoływaniem filmu”, negatywy zbyt blade, zasłony, plamki itp... Po zapytaniu zazwyczaj okazuje się, że ze względu na koszty użyto starego, przeterminowanego materiału.
Więc zaopatrz się w nowy, nieprzeterminowany materiał filmowy. Naświetl go i wywołaj za pomocą zestawu Wehner-Kit. Jeśli nadal będą występować problemy, w co nie wierzę, w ten sposób łatwiej będzie zawęzić i znaleźć błąd.
Pozdrawiam, Oliver