Gast
Ahoj,
nevíte někdo o nějaké profesionální laboratoři, která vyvolává černobílý diafilm Fomapan 100 R? V Hamburku se zdá, že žádná není. Dormoolen, PPS, Wolfson a Grauwert mi bohužel odmítli pomoci a ani FOTOIMPEX mi na dotaz nedokázal poradit.
S pozdravem
Jörg
MirkoBoeddecker
Jüne,
bohužel neexistuje žádná specializovaná laboratoř pro film Fomapan R.
Důvod:
Společnost Agfa vybavila všechny laboratoře SCALA svou licencovanou technologií a uzavřela s nimi exkluzivní smlouvy.
EU svými přehnanými novými předpisy o nebezpečných látkách před několika lety fakticky zrušila komerční vývoj černobílých filmů.
Pouze Agfa jako velký průmyslový koncern měla dostatečnou politickou váhu, aby získala zvláštní povolení pro technologii SCALA.
Pokud vím, pokračuje se s dichromátem draselným, ale v uzavřeném systému, který znalec prohlásil za zákonný.
Prostřednictvím licence na toto zvláštní povolení pak společnost Agfa smluvně zavázala laboratoře, aby zpracovávaly pouze filmy SCALA, a tak si s pomocí zcela přehnaného zákona o ochraně životního prostředí fakticky zajistila jedinečné monopolní postavení.
Špatné pro konkurenci, ale dobré pro peněženku společnosti Agfa.
Proto každá laboratoř, která vyvolává filmy SCALA, bude muset odmítnout....
--> Zvláště však upozorňujeme, že film je nutné vyvolat sami.
Soukromé osoby sice také nesmějí použitou chemii jednoduše vylít, nepodléhají však tak obrovskému teroru ze strany úřadu pro dohled nad živnostmi jako specializovaná laboratoře, které pod novými podmínkami prostě musely „natáhnout bačkory“ a všechny ukončily zpracování reverzních filmů.
Proto ani my bohužel nemůžeme tento film komerčně zpracovávat.
Teoreticky to není problém, ale ve skutečnosti již nesmíme používat draslík-xxx.
S pozdravem
Mirko
Gast
Díky za vysvětlení. PPS a Dormoolen mě už upozornili, že licence od společnosti Agfa neumožňuje vyvolávání jiných filmů procesem SCALA. Škoda, protože SCALA je pro mě vlastně příliš tvrdá a navzdory vysokému kontrastnímu rozsahu nabízí příliš málo odstínů šedé.
S pozdravem Jü
rherz
Ahoj Jürgen,
Dormolen ale vyvíjí převodník Maco na diapozitiv – zdá se, že s licencemi to není až tak přísné (ale co když nechtějí Fomu?). Zkus to vyhledat na internetu. Někde v Rakousku je ještě někdo, kdo převádí Fomu.
S pozdravem
Robert
rherz
Ahoj Jürgen,
trochu jsem to prohledal:
ZEBRA,
Burggasse 46, 1070 Vídeň
Telefonní číslo si můžeš najít sám :P
S pozdravem
Robert
MirkoBoeddecker
Ahoj všichni,
Pokud vím, tak i Dormoolen dostal nosiče.
Maco už každopádně reverzní vaky neprodává ;-(
Pokud by to v Rakousku opravdu šlo, mohli bychom případně zorganizovat sbírku a centrální distribuci.
Jednotlivé země implementují předpisy EU různě.
Možná měli Rakušané více štěstí se svými vládními představiteli a v alpské zemi je v oblasti analogových reverzních tašek ještě něco možné.
Také někdy spustíme test.
Těším se na vaše zkušenosti!
Mirko
masterprinter
Ahoj Mirko,
tady je internetová adresa laboratoře Zebra:
http://members.chello.at/zebralabor/
Můžeš také napsat paní Natasše Auenhammerové ohledně R100:
zebralabor@chello.at
Pozdravy z Vídně
Walter
Gast
Ahoj,
děkuji za informace o možnostech vyvolávání ve Vídni. Uvidíme, jestli to tam vyjde, nebo jestli budu nakonec dál vyvolávat sám.
Ještě by mě zajímalo: jaké máte zkušenosti s reverzibilním Macem?
Pozdravy z Říma
Joern