Gast
Witam,
czy ktoś z Was zna profesjonalne laboratorium fotograficzne, które wywołuje czarno-biały film slajdowy Fomapan 100 R? Wygląda na to, że w Hamburgu nie ma takiego miejsca. Dormoolen, PPS, Wolfson i Grauwert niestety odmówili, a FOTOIMPEX również nie był w stanie mi pomóc, mimo że zwróciłem się do nich z zapytaniem.
Pozdrawiam
Jörg
MirkoBoeddecker
Jün,
niestety nie ma specjalistycznego laboratorium zajmującego się filmem Fomapan R.
Powód:
Firma Agfa wyposażyła wszystkie laboratoria SCALA w technologię na licencji Agfa i zawarła z nimi umowy na wyłączność.
Kilka lat temu UE, wprowadzając swoje przesadzone nowe przepisy dotyczące materiałów niebezpiecznych, praktycznie zniosła komercyjne wywoływanie odwracalne czarno-białych filmów.
Tylko Agfa, jako duży koncern przemysłowy, miała wystarczającą siłę polityczną, aby uzyskać specjalne zezwolenie na technologię SCALA.
O ile mi wiadomo, nadal stosuje się dichromian potasu, ale w systemie zamkniętym, który ekspert uznał za zgodny z prawem.
W ramach licencji na to specjalne zezwolenie firma Agfa zobowiązała laboratoria umową do wywoływania wyłącznie filmów SCALA, zdobywając w ten sposób faktycznie wyjątkową pozycję monopolistyczną dzięki całkowicie przesadnej ustawie o ochronie środowiska.
Złe dla konkurencji, ale dobre dla portfela firmy Agfa.
Dlatego każde laboratorium, które wywołuje filmy SCALA, będzie musiało odmówić....
--> Zwracamy jednak szczególną uwagę, że film należy wywołać samodzielnie.
Osoby prywatne również nie mogą po prostu wylewać zużytych chemikaliów, ale nie podlegają tak ogromnej presji ze strony urzędu nadzoru pracy jak profesjonalne laboratoria, które w obliczu nowych wymogów po prostu musiały „poddać się” i wszystkie zaprzestały wywoływania filmów odwracalnych.
Dlatego niestety my również nie możemy wywoływać tego filmu na skalę komercyjną.
Teoretycznie nie stanowi to problemu, ale w praktyce nie wolno nam już używać potasu xxx.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Dziękuję za wyjaśnienie. PPS i Dormoolen już wcześniej zwracali mi uwagę, że licencja udzielona przez firmę Agfa nie pozwala na wywoływanie innych filmów w procesie SCALA. Szkoda, bo proces SCALA jest dla mnie zbyt ostry i mimo dużego zakresu kontrastu daje zbyt mało odcieni szarości.
Pozdrawiam, Jü
rherz
Cześć Jürgen,
Dormolen zajmuje się jednak obracaniem filmów Maco na diapozytywy – wygląda na to, że kwestia licencji nie jest aż tak restrykcyjna (ale co, jeśli nie chcą obracać filmów Foma?). Poszukaj w wyszukiwarkach. Gdzieś w Austrii jest jeszcze ktoś, kto obraca filmy Foma.
Pozdrawiam
Robert
rherz
Cześć Jürgen,
poszukałem trochę:
ZEBRA,
Burggasse 46, 1070 Wiedeń
Numer telefonu musisz znaleźć sam :P
Pozdrawiam
Robert
MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
Z tego co wiem, Dormoolen też dostał paski.
W każdym razie Maco już nie sprzedaje toreb do noszenia na plecach ;-(
Jeśli to naprawdę miałoby się udać w Austrii, to może moglibyśmy zorganizować zbiórkę i centralną dystrybucję.
Poszczególne kraje w różny sposób wdrażają wytyczne UE.
Być może Austriacy mieli więcej szczęścia ze swoimi władzami i w tym alpejskim kraju nadal coś się da zrobić w zakresie torebek typu reversal.
My też przeprowadzimy test.
Czekam z niecierpliwością na wasze doświadczenia!
Mirko
masterprinter
Cześć Mirko,
oto adres strony internetowej laboratorium Zebra:
http://members.chello.at/zebralabor/
Możesz też wysłać e-mail do pani Nataschy Auenhammer w sprawie R100:
zebralabor@chello.at
Pozdrowienia z Wiednia
Walter
Gast
Cześć,
dzięki za informacje o możliwościach wywoływania zdjęć w Wiedniu. Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie, czy jednak nadal będę wywoływał sam.
Jeszcze bym chciał się dowiedzieć: jakie macie doświadczenia z odwracalnym Maco?
Pozdrowienia z Rzymu
Joern