Gast
Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat wywoływania filmu APX 400
w roztworze Microphen,
przy zwiększeniu czułości z 400 do 1600. Podobno daje to dobre wyniki,
ale jak to zrobić???
MirkoBoeddecker
Mila,
są rzeczywiście fotografowie, którzy pracują w ten sposób i wykonują naświetlanie filmu Fomapan 400 lub APX 400 roztworem Microphen 1+1 przez około 55 minut w temperaturze 20 stopni.
Należy przy tym ustawić czułość na 6400 ASA.
Efekt na zdjęciu jest „dramatyczny”. Cienie stają się całkowicie czarne, średnie tony zyskują efekt podobny do lith-printu, a światła (miejmy nadzieję) mają dobrą separację.
Jest to jednak w każdym razie eksperyment!
Nie da się „zmienić” żadnego filmu 400 na 3200 lub 6400.
Jeśli przeprowadzałeś naświetlanie na 3200, spróbuj z 40 minutami.
Pozdrawiam
Mirko
cfb_de
Cześć Mila,
Kalkulator czasów wywoływania na stronie Phototec podaje dla starego filmu APX400 w roztworze Microphen 1+1 przy push +2 (czyli 1600 ASA) czas 41:48, a dla roztworu podstawowego Microphen – 23:06. Podane tam czasy są obliczone i zazwyczaj stanowią całkiem dobrą wskazówkę na początek.
Zalecenie Mirko dotyczące 40 minut jest więc uzasadnione. Przy czym w przypadku APX-400 przy push czas ten będzie jeszcze krótszy niż i tak już jest.
Cóż, kto to lubi... W każdym razie nie będzie to piękne ziarno RODINALU.
Moim zdaniem HP5+ można lepiej podkręcić. W Rodinalu/R09/F09, a także w płynnym Ultrafinie lub Microphenie.
Pozdrawiam,
Franz
carsten
Cześć, Franz!
Nie musisz już podpisywać się „Franz” – po prostu używaj „Mr. RODINAL” – nieustraszonego rycerza w walce o idealną ziarnistość. To nie jest kpina – to prawie wyłącznie dzięki tobie zacząłem używać RODINALU. Jestem nim zachwycony!