Gast
Ahoj fórum,
jde o vyvolání mého prvního filmu. Mám k tomu ještě dvě malé otázky, pak se do toho pustím:
1.) Naklonění. To je mi jasné. Jenomže: naklání se plechovka o 180 stupňů, nebo o 360 stupňů?
2.) „Čárka fixem na lahvi – po 10 čárkách je jeden litr Fixu spotřebován“ z článku „Jak vyvolat film“ na stránkách FOTOIMPEXu. Vztahuje se to na čistý koncentrát?
Markus
Urnes
Ahoj Markusi,
vždycky láhev nakloň o 180 stupňů a pak zase zpátky. A to vše ne příliš prudce; po naklonění láhev krátce poklepej o podložku, aby z cívky unikly případné vzduchové bubliny.
To s deseti čárkami a fixačním roztokem se může vztahovat jen na roztok. Normálně je ale na lahvičce uvedeno, jaká je kapacita roztoku. Ať už je to jakkoli. Ten by se (podle Ilfordu) neměl používat déle než dva týdny, Andreas Weidner ve své knize píše maximálně čtyři týdny. Takže déle než čtyři týdny roztok nikdy nenechávám stát, pak si připravím nový. Pokud je fixační roztok příliš starý, filmy už nelze správně vyfixovat. Výsledkem jsou v nejlepším případě nažloutlé negativy, které se s trochou štěstí dají znovu vyfixovat čerstvým fixačním roztokem.
Zdravím Sven.
rherz
Ahoj Markusi,
O 180 stupních už se mluvilo – takové otočení trvá asi 3 sekundy, takže to nedělej jako barman.
K fixační lázni bych měl ještě jeden návrh: Při opakovaném použití již použité fixační lázně se prodlužuje doba fixace. To znamená, že pokaždé musíš dobu fixace nově určit pomocí dvojnásobné (nebo u plochých krystalů trojnásobné) doby čištění. Já ředím Tetenal Superfix v poměru 9 + 1 a tento fixační roztok používám přesně jednou (namíchám přesně takové množství, jaké potřebuji). Díky tomu zůstává doba fixace vždy stejná (v závislosti na typu filmu) a nemusím se obávat, že bych měl případně podfixované filmy – to se může projevit až později a pak už to nelze napravit. Možná tím trochu plýtvám z možné kapacity, ale zůstávám absolutně na bezpečné straně.
S pozdravem
Robert