Ahoj Detleve,
připojil bych se k Dieterovi. Zda ti ten objektiv bude stačit, záleží na zvětšení. Od formátu 24×30 jsou rozdíly vidět, ale neostrosti, kterým se při pečlivé práci můžeš vyhnout, jsou překvapivě malé:
- případně přiclonit o 2 clony,
-po posledním zaostření (s lupou) nekašlat, nehýbat se atd. Při zvětšování negativů Minox jsem zažil opravdové zázraky, co dokáže způsobit neopatrné zaklapnutí zvětšovacího rámu nebo hrubé clonění. A to pracuji s Durstem 138, který sice také není nejmladší, ale rozhodně není vyřazený a především má značnou hmotnost. Oblíbený trik, jak fotoaparát rozhýbat: časovač na desku pro pozitivy a energické spouštění ;-).
Proto bych, než utratíš jmění za nový objektiv, nejdřív zapracoval na tomhle a případně si i nějaký drahý vypůjčil, abys viděl, jestli to má smysl (až poté, co se do toho vůbec dostaneš).
Kromě toho mohou značné „kvalitativní nedostatky“ spočívat v samotné expozici a v technice zpracování negativů.
A nakonec je bohužel vlastní zvětšování černobílých fotografií jednou z největších motivací k přechodu na větší formát negativu.
Závěr: prozatím nedělej z toho velkou vědu a cvič.
Hodně zábavy
Martin
Martine,
moc děkuji za tvé tipy. Opravdu se nejdřív musím zaučit, protože už jsou to roky, co jsem naposledy zvětšoval v laboratoři mého otce.
Chtěl bych začít s papírem PEMultigrade, protože podle toho, co jsem četl, se s ním dá hodně experimentovat, aniž by člověk musel hned kupovat hromadu papíru.
Jaká by byla nejlepší a nejlevnější kombinace papír+vývojka+ustalovač? Ilford nebo Tetenal, nebo, nebo?
Koupil jsem si knihu Ilford Positivtechnik, která je velmi dobrá, ale tam samozřejmě doporučují Ilford, co jiného – :blink:)
Pozdrav Detlef