Gast
Zvrásnění
Kdo mi může pomoci?
Bohužel se mi při promývání filmu nedaří dodržet přesnou teplotu 20 °C,
někdy je to 18 °C, jindy 24 °C. Je to už příčinou zvrásnění, nebo existují určité tolerance?
Děkuji
rherz
Ahoj Franku,
proč nedokážeš udržet správnou teplotu? Stačí si koupit kbelík, namíchat vodu a je to – tyhle kbelíky se prodávají v objemech od 5 do 20 litrů.
Pokud sis pořídil takovou Cascade, nech ji prostě zapadnout prachem ve skříni a oplachuj podle Ilfordu. Tato metoda vyžaduje jen asi 1,5 l vody na jednu plechovku Jobo 1510.
S pozdravem
Robert
Urnes
S tím se mohu jen bezvýhradně ztotožnit. Dělám to úplně stejně. Nalít vodu, 5x převrátit, vyměnit vodu, 10x převrátit, vyměnit vodu, 20x převrátit, hotovo.
Tolerance pro vznik zrnitosti je přibližně ±5 stupňů. Některé filmy snášejí více, jiné méně. Domnívám se však, že ke vzniku zrnitosti dochází spíše v případě, že se film z teplé vývojky ochladí příliš rychle.
S pozdravem Sven.
Gast
Ahoj Franku,
zatím se mi nepodařilo vytvořit efekt „Runzelkorn“. Vývojka, zastavovací a ustalovací lázně připravuji jednoduše při pokojové teplotě (20 stupňů), vodu používám tu, která teče z kohoutku. A to je podle mého odhadu při použití jednoruční baterie a v závislosti na ročním období asi 12–28 stupňů.
Samozřejmě bez přísad, ale s Effke, Kodak Tri/Plus a T-Maxy, stejně jako s několika ojedinělými Deltami, FP4 a Agfapany.
Pozdravy
Martin
uworischki
Musím se připojit k Robertovi a Frankovi – metoda Ilford funguje bezchybně, a pokud chceš, aby byl výsledek obzvlášť „archivovatelný“, zopakuj ten cyklus 20krát ještě jednou nebo dvakrát. Ušetříš tak vodu, energii i čas.
Uwe