Gast
Ahoj!
Má někdo zkušenosti s vývojovou vaničkou Doran? Dosud jsem své filmy Foma vyvolával ve vaničce Lomo a teď jsem si pořídil vaničku Doran. Bohužel je návod pouze v angličtině. Vyvolával už někdo filmy v této vaničce?
Rene
Gast
Ahoj,
škoda, taky jsem si tu vanu koupil a doufal, že se mi podaří perfektně vyvolat moje 4x5" filmy. Bohužel se mi to nikdy nepodařilo, ani Mirkov tip ohledně pohybu ve tvaru osmičky vůbec nepomohl. Negativy jsou z větší části strašně nerovnoměrně vyvolané. Také pokus použít nádržku alespoň k oplachování selhal, zničil jsem několik negativů silnými škrábanci při vkládání do štěrbin.
Nakonec jsem nádržku zařadil mezi špatné nákupy a své 4x5" negativy vyvolávám opět v misce, je to sice trochu otravné, ale s perfektním výsledkem.
Mimochodem: Classic Pan 200, který prodává náš hostitel, je podle mých dosavadních zjištění identický s Bergger 200, který je mezi velkoformátovými jemnými tiskáři velmi vyhledávaný a chráněný, liší se pouze cenou....po mých prvních testech jsem z tohoto materiálu nadšený.
Navíc: má se jednat o vylepšenou verzi starého Kodaku Double XX, o kterém nadšeně hovořil i sám Ansel Adams, což není úplně překvapivé, protože Forte v Maďarsku je bývalá továrna na filmy Kodak (viz jejich webová stránka).
Pozdravy všem
Hodně světla v novém roce
Rolf
MirkoBoeddecker
Ahoj Rolfe,
myslím, že Rene má na mysli filmovou láhev DORAN a ne láhev na formát 4x5"!
Tak co přesně tomu nerozumíš, Rene?
To s nerovnoměrným vyvoláním u láhve na formát 4x5" mi pořád není jasné. Používáme R09 a funguje to skvěle. Ani se na tom vlastně nic nepoškrábe...
Koneckonců DORAN tyto nádoby prodává už přes 45 let. Nemůže být nepoužitelná. Něco musí být u tebe zvláštního. Možná se také liší naše nároky na kvalitu a ty označuješ za strašně nerovnoměrné to, co já vůbec nepoznám.....
Nádoba Jobo má podle mého názoru ještě větší problémy s vířením než nádrž Doran. Jasně, miska je vždy nejlepší – ale vyvolávat každý list zvlášť – to je fakt dřina...
Classicpan 200: Je to nový vývoj. Lepší Dmax než ten starý. Velmi pěkný plochý film. Perfektní v pyru.
Všem šťastný nový rok!
Mirko
Gast
Ahoj!
Nejdřív bych chtěl říct: „Na internetu jsem našel návod k použití“, takže mi už žádný posílat nemusíte.
Nechápu úplně, jak mám film (úzký film) upevnit? Podle návodu se má omotat kolem špendlíku ve spirále.
Dále ještě přesně nevím, jak mám provést dvojitou expozici? Dosud jsem pracoval pouze s LOMO Tankem.
S pozdravem
Rene
P.S. Doufejme, že nám FOMA se svou alternativou úzkého filmu zůstane i nadále k dispozici, vzhledem k 25% zvýšení cen materiálu Kodak. Ti (Kodak) jsou přece blázni.