Gast
Cześć!
Czy ktoś ma doświadczenie z pojemnikiem do wywoływania filmów Doran? Do tej pory wywoływałem swoje filmy Foma w pojemniku Lomo, a teraz kupiłem pojemnik Doran. Niestety instrukcja jest tylko w języku angielskim. Czy ktoś już wywoływał w nim filmy?
Rene
Gast
Witam
Szkoda, ja też kupiłem ten zbiornik i miałem nadzieję, że uda mi się idealnie wywołać moje filmy 4x5". Niestety nigdy mi się to nie udało, nawet wskazówka Mirko dotycząca ruchu w kształcie ósemki nie przyniosła absolutnie żadnego efektu. Negatywy są w większości strasznie nierównomiernie wywołane. Nie udało się też wykorzystać tego zbiornika przynajmniej do płukania – zniszczyłem sporo negatywów przez ostre zarysowania podczas wkładania ich do szczelin.
W końcu uznałem ten zbiornik za nieudany zakup i znowu wywołuję moje negatywy 4x5" w misce – co prawda jest to trochę uciążliwe, ale daje idealny efekt.
A tak przy okazji: Classic Pan 200, który sprzedaje nasz gospodarz, jest według moich dotychczasowych badań identyczny z poszukiwanym i chronionym przez wielkoformatowych drukarzy Bergger 200, różni się tylko ceną... po moich pierwszych testach jestem zachwycony tym materiałem.
Ponadto: podobno jest to udoskonalona wersja starego Kodaka Double XX, którym zachwycał się nawet Ansel Adams, co nie jest zaskakujące, ponieważ Forte na Węgrzech to dawna fabryka filmów Kodaka (zobacz ich stronę internetową).
Pozdrawiam wszystkich
Dobrego światła w Nowym Roku
Rolf
MirkoBoeddecker
Cześć Rolf,
Myślę, że Rene ma na myśli zbiornik do filmów kinowych DORAN, a nie zbiornik 4x5"!
Więc Rene, czego dokładnie nie rozumiesz?
Ta sprawa z nierównomiernym wywoływaniem w zbiorniku 4x5" nadal pozostaje dla mnie zagadką. Używamy R09 i działa to świetnie. Właściwie nic się też nie rysuje...
W końcu firma DORAN sprzedaje te zbiorniki od ponad 45 lat. Nie mogą być bezużyteczne. Musi być coś szczególnego w Twoim przypadku. Być może różnią się również nasze wymagania jakościowe i to, co ja w ogóle nie dostrzegam, Ty określasz jako strasznie nierównomierne...
Moim zdaniem pojemnik Jobo ma jeszcze więcej problemów z zawirowaniami niż zbiornik Doran. Jasne, miska jest zawsze najlepsza – ale wywoływanie każdego arkusza osobno – to już jest męczące...
Classicpan 200: To nowy produkt. Lepszy Dmax niż stary. Bardzo ładna błona płaska. Idealna w Pyro.
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
Mirko
Gast
Cześć!
Na początek chciałbym zaznaczyć: „Znalazłem instrukcję obsługi w Internecie”, więc nie musicie mi już jej wysyłać.
Nie do końca rozumiem, jak mam zamocować film (film wąskokadrowy)? Zgodnie z instrukcją należy go owinąć wokół szpilki w spirali.
Poza tym nie do końca wiem, jak wykonać podwójną ekspozycję? Do tej pory pracowałem tylko z LOMO Tank.
Pozdrawiam
Rene
P.S. Mam nadzieję, że FOMA pozostanie nam z alternatywą dla taśmy wąskokadrowej, w obliczu podwyżki cen materiałów Kodaka o 25%. Oni (Kodak) chyba oszaleli.