KB1984
Ahoj!
Dnes jsem si vyzvedl své první barevné negativy středního formátu z fotolaboratoře a při skenování jsem zjistil, že na negativech je dost prachu a šmouh -> viz příloha. Jak mohu ty 4 pásy negativů dodatečně vyčistit? Samozřejmě jsem pracoval v rukavicích, abych negativy vložil do skeneru bez poškození. Navíc jsem pásky ofoukl měchem. Jelikož jsem ještě nezačal s domácím laboratoří, mám tu láhev Adox ADOFLO. Mám s ní připravit lázeň pro negativní pásky?
S pozdravem
Bartosch
Tandemfahren
Ahoj,
na prach doporučuji antistatický hadřík nebo ještě lépe štětec z velbloudí srsti, a u šmouh záleží na tom, z čeho jsou.
Pokud jsou součástí emulze, tedy vznikly v důsledku nepovedeného vyvolání/fixace/vyvolání/sušení, už s tím nic nenaděláš.
Pokud jde o vodorozpustnou nebo mastnou špínu, můžeš ji setřít izopropanolem, lihovinou nebo i metanolem.
U vodních skvrn je vhodné je namočit a opatrně otřít zastavovacím roztokem nebo jednoduše zředěnou kyselinou octovou či citronovou (opláchni destilovanou vodou. NE Akvavitem, šprýmaři!)
Frank
jonny
Zdá se, že nečistoty ulpěly v emulzi. Vypadá to, že dodavatel nemá proces pod kontrolou (většinou v důsledku příliš nízkého průtoku).
Můžeš zkusit film znovu namočit (na cívce v plechovce) do demineralizované vody (30–40 °C) a pořádně s ním pohybovat, několikrát vyměnit vodu. Nakonec MUSÍ být film ošetřen v stabilizační lázni C41, pokud ti záleží na dlouhodobé stabilitě barevných negativů. Stabilizační lázeň obsahuje zároveň smáčedlo. Nech film uschnout na místě, které je naprosto bez prachu a bez průvanu. A nezapomeň předtím zapálit svíčku u Panny Marie, protože šance na úspěch jsou spíše mizivé.
KB1984
Děkuji za vaše rady.
€
Spíš si myslím, že tyto nečistoty vznikly při vývoji. Několikrát jsem negativní pásky otřel hadříkem, ale žádné zlepšení jsem nezaznamenal. Nahrál jsem výřez, na kterém je ten pruh vidět.
Na přiložené zimní fotografii jsou pruhy vidět i na obloze. Nejsem sice odborník na analogovou fotografii, ale myslím si, že nejde o speciální efekt mé Mamiya 645.
€
€
€
Lichtjahr
Ahoj,
zapomeň na mechanické nebo chemické čištění.
Jelikož chceš negativy stejně naskenovat, opravit chyby je v Photoshopu hračka.
Funguje to bez problémů, vyzkoušel jsem to na tvém vzorku.
Hodně štěstí,
Edi
Renate
Dobrý den,
chtěla bych zde důrazně odradit od používání metanolu k čištění. Tato látka je životu nebezpečná. Existuje dostatek náhradních látek, jako je například ethanol nebo isopropanol, které jsou méně nebezpečné.
S pozdravem
Renate
KB1984
Díky za pomoc. Vyzkoušel jsem několik nastavení skeneru a u většiny negativů už dosahuji docela slušných výsledků. O zbytek se, jak už zmínil Edi, postará starý dobrý Photoshop.
€
Přeji příjemný víkend na gauči!
€
Morte
Retušování bych vždy prováděl v programu Photoshop a nikdy bych to nenechával na skenovacím programu (tedy na automatice). To je věc pro lenochy, kteří jsou ochotni smířit se s tím, že se tím ztratí nebo rozmazají mnohé detaily. Pokud se člověk už rozhodl věnovat se pomalejší, opravdové fotografii, je velká škoda, aby v tomto bodě podlehl obecné tendenci k automatizaci. Všechny své skeny retušuji ručně v PS a mohu říci, že po trochu praxe a zaučení si osvojíte hbitou rutinu, která dokonce baví. Člověk se intenzivně seznámí se svým negativem, když si ho zvětší a naučí se rozlišovat mezi prachovými skvrnami v želatině a fotografovaným prachem ve vzduchu (nebo drobnými částicemi na louce, poli a v listoví). Kromě toho tak dobře rozpozná vliv různých vývojek na zrno filmu.