Gast
:D Ahoj lidi,
vyzkoušel jsem Fomapan 200 s citlivostí HRX 1:50 a jsem nadšený z odstínů šedé. U svých portrétů jsem ale zjistil, že se u některých snímků odlupuje emulze a navíc se plochý film velmi silně vlní.
Existuje proti tomu nějaký prostředek, nebo snad Foma nevyrábí podle normy ISO 9000?
Měl by se tento film používat i pro vystoupení, nebo je třeba s takovými problémy počítat častěji?
Budu rád za vaše názory.
S pozdravem
Hans-Günther
MirkoBoeddecker
Ahoj Hansi Günthere,
krátká otázka: myslíš plochý film 200 nebo 100??
Plochý film 200 jsme právě z tohoto důvodu (prohnutí) vyřadili z sortimentu a společnost Foma mezitím také ukončila jeho výrobu.
Na ty mizerné nosiče od Agfy se prostě nedá nasadit plochý film.
ISO 9002: Tato norma nemá vůbec nic společného s možnými problémy při zpracování. ISO 9002 je obecná norma pro zajištění kvality, která neříká nic o absolutní kvalitě. Norma tedy platí relativně k kvalitě produktů daného výrobce, který ji aplikuje, a ne relativně k kvalitě jiných produktů jiných firem (i když by měly být srovnatelné). Ale to jen tak na okraj.
Dosud jsme u svitkových filmů Fomapan 200 nezaznamenali žádné odlupování vrstev a za posledních 10 let jsme v naší laboratoři v A 49 (velmi silná penetrace) vyvolali nejméně 20 000 filmů Fomapan.
Proto předpokládám, že se jedná o problém při zpracování.
Možná má HRX tak vysokou penetrační schopnost, že musíš snížit teplotu zpracování nebo přidat tvrdidlo.
Kde přesně se co odlouplo a při jaké teplotě?
S pozdravem
Mirko
cfb_de
Ahoj lidi,
ty záležitosti kolem ISO 900x nemají vůbec nic společného s kvalitou výrobků, ale pouze s tím, že díky certifikovatelným a zdokumentovaným procesům (v podstatě systému řízení kvality) lze v podniku zajistit stálou úroveň výrobků.
To znamená, že firma, která vyrábí betonové záchranné kruhy, může být zcela v souladu s normou ISO. To, že betonový záchranný kruh není pro zamýšlené použití vůbec vhodný (a proto nemá žádnou „kvalitu“), je auditorům ISO úplně jedno.
ISO-900x *nezaručuje* vysokou kvalitu produktu?! Ale pouze stálou kvalitu. Zda je tato kvalita trvale dobrá nebo špatná, zda je produkt vůbec k něčemu smysluplně použitelný, to nikoho nezajímá.
S pozdravem a veselé Vánoce,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Franti,
ano, tak se to dá taky říct!
Ale ať už jde o ISO 9000 nebo ne, mě teď zajímá především to, kde u Hanse Günthera došlo ke střídání směn.
Zaznamenal ještě někdo jiný tento problém u linky HRX?
Velmi nás zajímá vaše zpětná vazba!!
S pozdravem
Mirko
MirkoBoeddecker
...mimochodem, ten příklad s betonovými záchrannými kruhy je výstižný ;-)
Gast
Ahoj Mirco,
ještě jednou jsem si film prohlédl pod lupou a zjistil jsem, že to nemusí být nutně odlupování vrstev. Mohou to být také chmýří na filmu, které vzniklo možná při nalévání. Na některých místech mám opravdové malé bílé kroužky. Negativy jsou v každém případě nepoužitelné.
Při zvětšování jsem také zjistil, že film je u koleček filmové cívky výrazně silněji vyvolaný. Čím to je?
Chmýří a kruhy včetně černých teček nemohou být způsobeny vodou (znečištěním), protože na to zde dbám velmi pečlivě.
Rád bych tento film používal jako standard, ale musí být bezchybný. Když o tom přemýšlím, něco takového by se mi mohlo stát na dovolené při dálkové cestě!
Doufám, že mi s tímto problémem někdo pomůže.
Do té doby mnoho pozdravů
Hans-Günther
cfb_de
Ahoj Hans-Günther, ahoj Mirko,
@Hans-Günther: Promiň, teď jsem si taky všiml, že to už na tomto fóru bylo. Moje zkušenosti se týkají modelu KB-200, ne plochého filmu. Na svém vysvětlení (bubliny na zadní straně a zachování ochrany proti světelnému kruhu právě tam) však trvám. Moje doporučení ohledně obrázku na internetu také :-)
@Mirko: Beton mě prostě právě napadl :-) S KB mám s HRX zatím jen dobré zkušenosti. Brzy si je objednám i u vás :-)
Hezké zbytky Vánoc, hodně zábavy při inventuře (?) a šťastný nový rok!
Franz
cfb_de
Ahoj fórum,
Hans-Günther mě požádal, abych zveřejnil pár skenů jeho negativů. Rád to udělám (soubor testimpex3.jpg se mi bohužel v prohlížeči nezobrazuje správně, ale ten černý Böpel je rozeznatelný).
Tak tady jsou:
TestImpex2.jpg
TestImpex3.jpg
TestImpex4.jpg
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Mirco,
musím své tvrzení ohledně odlupování vrstev výrazně revidovat. Negativy jsem ještě jednou důkladně vyčistil a zůstalo jen pár skvrn. Všiml jsem si, že na horním okraji jsou pruhy – odkud by mohly pocházet? A vlevo dole jsou světlé skvrny, u kterých také netuším, odkud se vzaly.
Ještě jednou děkuji Franzovi, že mi negativy nastavil.
S pozdravem
Hans-Günther
Gast
Hmmmm, to je opravdu oříšek.
Pruhy: Možná šmouhy od stíracího válečku nebo od spirály.
Možná také od fotoaparátu (nejedná se o škrábance, ale o odlesky).
Ale určitě to nejsou odlesky ze skeneru, že?
Nesmějte se – všechno už se to někdy stalo!
Možná jde o problém s filmem, ale pak by to určitě nebylo vždy nahoře na snímku u více filmů, ale někdy uprostřed, jindy na okraji atd.
Tečky: Můj první tip by byly vzduchové bubliny v nádržce nebo drobky z vývojky, ale nikdo to nemůže říct s jistotou.
Mirko
Gast
Takže když se negativy otočí, ty tečky vypadají jako úplně obyčejný prach.
Jsou tam také Newtonovy odlesky, což také hovoří v jejich prospěch (skener na skleněné desky)......
U nás v pronajaté laboratoři se mimochodem dá skenovat bez skla až do formátu 4x5" pomocí vysoce výkonného skeneru ;-)
Mirko
Gast
Mám otázku: používáš rotační film?
Pokud ano, okraje bývají často o něco více exponované. U plochých filmů je to vidět docela jasně, když je na okraji obloha. Používáš ty černé plastové úchytky, které se po navlečení plochého filmu musí zacvaknout do spirály?
Micha