Gast
:D Cześć wszystkim,
przetestowałem Fomapan 200 przy czułości HRX 1:50 i jestem zachwycony tonacją szarości. Zauważyłem jednak na moich portretach, że na niektórych zdjęciach emulsja się odkleja, a ponadto błona płaska bardzo się zwija.
Czy istnieje jakiś sposób, aby temu zapobiec, czy też może firma Foma nie produkuje zgodnie z normą ISO 9000?
Czy należy używać tego filmu również podczas występów, czy też należy liczyć się z częstym występowaniem takich problemów?
Będę wdzięczny za Wasze opinie.
Pozdrawiam
Hans-Günther
MirkoBoeddecker
Cześć Hans Günther,
krótkie pytanie: masz na myśli błonę płaską 200 czy 100??
Błona płaska 200 wycofaliśmy z asortymentu właśnie z tego powodu (wygięcie), a firma Foma również w międzyczasie zaprzestała jej produkcji.
Na tych cholernych nośnikach Agfy po prostu nie da się nałożyć błony płaskiej.
ISO 9002: Norma ta nie ma absolutnie nic wspólnego z ewentualnymi problemami podczas obróbki. ISO 9002 to ogólna norma zapewnienia jakości, która nie mówi nic o absolutnej cechie jakościowej. Norma ta odnosi się więc do jakości produktów danego producenta, który ją stosuje, a nie do jakości produktów innych firm (nawet jeśli miałyby one być porównywalne). Ale to tylko na marginesie.
Do tej pory nie mieliśmy przypadków odrywania się warstw w przypadku filmów zwojowych Fomapan 200, a w ciągu ostatnich 10 lat wywołaliśmy co najmniej 20 000 filmów Fomapan w naszym laboratorium w A 49 (bardzo silna penetracja).
Dlatego zakładam, że jest to problem związany z obróbką.
Być może HRX ma tak wysoką penetrację warstw, że musisz obniżyć temperaturę obróbki lub dodać utwardzacz.
Gdzie dokładnie coś się odkleiło i w jakiej temperaturze?
Pozdrawiam
Mirko
cfb_de
Cześć wszystkim,
Kwestie związane z normą ISO 900x nie mają w ogóle związku z jakością produktów, a jedynie z tym, że dzięki certyfikowanym, udokumentowanym procesom (czyli w zasadzie systemowi zarządzania jakością) w przedsiębiorstwie można zapewnić stały standard produktów.
Oznacza to, że firma produkująca betonowe koła ratunkowe może w pełni posiadać certyfikat ISO. Audytorzy ISO nie przejmują się tym, że betonowe koło ratunkowe jest zupełnie nieodpowiednie do zamierzonego zastosowania (a zatem nie ma „jakości”).
ISO-900x *nie* gwarantuje wysokiej jakości produktu?! A jedynie jej stałą. Czy jest ona stała w sensie dobrej czy złej jakości, czy produkt w ogóle nadaje się do jakiegokolwiek sensownego zastosowania – nikogo to nie interesuje.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt,
Franz
MirkoBoeddecker
Cześć Franz,
tak, można to też tak ująć!
Ale niezależnie od normy ISO 9000, interesuje mnie teraz przede wszystkim, gdzie u Hansa Günthera nastąpiła zmiana emulsji.
Czy ktoś jeszcze zauważył ten problem w przypadku toru HRX?
Bardzo nas interesują wasze opinie!!
Pozdrawiam
Mirko
MirkoBoeddecker
...a propos, to dobry przykład z tymi betonowymi kołami ratunkowymi ;-)
Gast
Cześć Mirco,
ponownie obejrzałem film przez lupę i stwierdziłem, że niekoniecznie muszą to być odwarstwienia. Mogą to być również kłaczki na filmie, które powstały prawdopodobnie podczas wylewania. W niektórych miejscach widzę wyraźne małe białe kółka. Negatywy w każdym razie nadają się do niczego.
Podczas powiększania zauważyłem również, że film jest znacznie bardziej wywołany w pobliżu kółek szpuli. Czym to się wyjaśnia?
Puch i pierścienie, w tym czarne kropki, nie mogą pochodzić z wody (zanieczyszczenia), ponieważ bardzo na to zwracam uwagę.
Chciałbym używać tego filmu jako standardowego, ale musi on być bez zarzutu. Gdybym tylko pomyślał, że coś takiego przydarzy mi się na wakacjach podczas dalekiej podróży!
Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Do tego czasu pozdrawiam serdecznie
Hans-Günther
cfb_de
Cześć Hans-Günther, cześć Mirko,
@Hans-Günther: Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem, że ta kwestia pojawiła się już na tym forum. Moje doświadczenia dotyczą modelu KB-200, a nie błony płaskiej. Podtrzymuję jednak swoją próbę wyjaśnienia (pęcherzyki na tylnej stronie i pozostawanie tam osłony przeciwhalo). Moja rekomendacja dotycząca zdjęcia w sieci również :-)
@Mirko: Po prostu beton przyszedł mi właśnie do głowy :-) W przypadku KB mam jak dotąd same dobre doświadczenia z HRX. Niedługo zamówię je również u Was :-)
Wesołych Świąt, miłej zabawy przy inwentaryzacji (?) i szczęśliwego Nowego Roku!
Franz
cfb_de
Witam wszystkich na forum,
Hans-Günther poprosił mnie o udostępnienie kilku skanów jego negatywów. Chętnie to robię (plik testimpex3.jpg niestety nie wyświetla się u mnie poprawnie w przeglądarce, ale widać na nim czarnego Böpela).
Oto one:
TestImpex2.jpg
TestImpex3.jpg
TestImpex4.jpg
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Mirco,
muszę znacznie skorygować to, co powiedziałem na temat usuwania warstw. Ponownie dokładnie wyczyściłem negatywy i pozostało tylko kilka plamek. Zauważyłem, że na górnej krawędzi są smugi – skąd one się wzięły? A w lewym dolnym rogu są jasne plamy – tu też nie wiem, skąd się wzięły.
Jeszcze raz dziękuję Franzowi za wywołanie negatywów.
Pozdrawiam
Hans-Günther
Gast
Hmmmm, to dość skomplikowana sprawa.
Paski: Być może to smugi po skrobaku lub pochodzą ze spirali.
Być może też z aparatu (nie zarysowania, a odbicia).
Ale na pewno nie są to odbicia ze skanera?
Nie śmiej się – wszystko już się zdarzało!
Być może jest to problem z filmem, ale wtedy na pewno nie zawsze u góry zdjęcia na kilku filmach, tylko raz w środku, a raz na brzegu itp.
Kropki: Moim pierwszym przypuszczeniem byłyby pęcherzyki powietrza w zbiorniku lub okruchy wywoływacza, ale nikt nie może tego stwierdzić z całą pewnością.
Mirko
Gast
Cóż, po odwróceniu negatywów te plamki wyglądają jak zwykły kurz.
Widać na nich też smugi Newtona, co również na to wskazuje (skaner płyt szklanych)......
W naszym laboratorium do wynajęcia można zresztą skanować bez użycia szkła formaty do 4x5" za pomocą skanera o dużej wydajności ;-)
Mirko
Gast
Mam pytanie: czy Twoja rolka się kręci?
Jeśli tak, to krawędzie są często nieco bardziej naświetlone. W przypadku błon płaskich widać to dość wyraźnie, gdy na krawędzi znajduje się niebo. Czy używasz tych czarnych plastikowych elementów, które trzeba wpiąć w spiralę po nawinięciu błony płaskiej?
Micha