Gast
Cześć
Po raz pierwszy kupiłem N113 do przygotowania 10-litrowej roztworu i go przygotowałem. Ponieważ moje największe kanistry mają pojemność 5 litrów, zastanawiałem się, czy nie dałoby się rozpuścić proszku również w 5 litrach (w katalogu FOTOIMPEX zaleca się przygotowanie roztworu w 10 litrach). I oto okazało się, że to działa!!
Teraz mam po prostu (słaby) koncentrat i liczę na jeszcze dłuższy okres przydatności.
Pozdrawiam, Rolf
uworischki
Można oczywiście przygotować też 5 litrów – jeśli chodzi o trwałość, w brązowych, szczelnie zamkniętych butelkach n113 spokojnie wytrzymuje rok, ale zazwyczaj już wtedy się kończy.
Ale tak na serio, ostatnio zostawiłem w Duka miskę otwartej mieszanki na prawie 3 tygodnie i niestety nie nadawała się już do spożycia :D
Gast
Przygotowanie roztworu zapasowego, który następnie rozcieńcza się wodą w proporcji 1:1 do uzyskania roztworu roboczego, było standardową procedurą w przypadku preparatu NEUTOL (proszek) i tak też zostało opisane w instrukcji. Niestety proszek NEUTOL nie jest już dostępny, ale ta metoda sprawdza się również w przypadku preparatów N113 i Eukobrom (proszek). Dzięki temu roztwór zapasowy ma dłuższy okres przydatności do użycia i nie potrzeba tak wielu butelek. Okres przydatności roztworu roboczego z NEUTOLU (proszek) był u mnie znacznie dłuższy niż w przypadku N113.
Powodzenia.
Pozdrawiam, Otto Beyer!