Roman
Ahoj!
Kdo má zkušenosti s filmem Kodak TMax 3200 (s expozicí na 1600 nebo 3200 – to se rozhodnu až na místě podle světelných podmínek) vyvolaným v roztoku A49 (nejlépe v poměru 1+1 nebo 1+2)?
Po několika pokusech s Neopanem 1600 (velmi pěkný film, ale bohužel pro mé účely trochu příliš pomalý) a Delta 3200 (vůbec se mi nelíbil, ať už v Emofinu, A49 nebo ID11 – nějak mdlý a s nízkou ostrostí) jsem teď skončil u TMaxu, první pokusy s Emofinem přinesly docela dobré výsledky, je sice o něco chladnější než Delta, ale zato je ostrost a kontrast vyšší; můj Emofin je ale teď vyčerpán, protože mě moc neoslnil a já se stejně v budoucnu chci omezit na 2 vývojky (RODINAL a A49, podle motivu), zajímaly by mě zkušenosti a časy pro výše uvedenou kombinaci....
Díky,
Roman
MirkoHaesslich
Ahoj Romane,
vyvolávám T-max 3200 čtvrt hodiny v roztoku A49 v poměru 1+1 (jednofázový vývojka).
No, co na to říct, výsledek mě pokaždé znovu ohromí: ostrost, jasnost, méně viditelná zrnitost a příjemné odstíny šedé.
Zatím jsem ale film pokaždé vystavoval na 3200.
Tak hodně štěstí a dobré světlo.
Mirko
Roman
Díky! Zkusím to!
Ještě dvě otázky: Frekvence promítání – 30 sekund nebo 1 minuta?
Jaký typ zvětšovacího přístroje používáš – s kondenzorem nebo se smíšeným světlem?
S pozdravem,
Roman
MirkoHaesslich
Takže během první minuty se mi to neustále naklání; pak každých 30 vteřin.
Jako zvětšovací přístroj používám Opemus 5: tedy kondenzorový!
Zkusím najít nějakou hotovou fotografii – tam uvidíš, jak to vypadá!
Mirko
Roman
Dobře, díky!
Tak to ještě chvilku počkám kvůli svému Opemus 6 s barevnou hlavou...
Roman