Roman
Witam!
Kto ma doświadczenie z filmem Kodak TMax 3200 (naświetlanym przy czułości 1600 lub 3200 – decyzję trzeba podjąć na miejscu, w zależności od warunków oświetleniowych) wywołanym w roztworze A49 (najlepiej w proporcji 1+1 lub 1+2)?
Po kilku próbach z Neopanem 1600 (bardzo ładny film, ale niestety dla moich potrzeb nieco za wolny) i Delta 3200 (w ogóle mi się nie podobał, niezależnie od tego, czy w Emofinie, A49 czy ID11 – jakoś mdły i mało ostrości) wylądowałem teraz na TMaxie, pierwsze próby z Emofinem przyniosły całkiem dobre wyniki, wprawdzie jest nieco chłodniejszy niż Delta, ale za to jest bardziej ostrości i wyraźniejszy; mój Emofin się jednak skończył, ponieważ nie byłem nim zbyt zachwycony, a i tak w przyszłości chcę się ograniczyć do 2 wywoływaczy (RODINAL i A49, w zależności od motywu), interesowałyby mnie doświadczenia i czasy dla powyższej kombinacji....
Dziękuję,
Roman
MirkoHaesslich
Cześć Roman,
wywołuję T-max 3200 przez kwadrans w roztworze A49 w rozcieńczeniu 1+1 (wywoływacz jednokrotny).
Cóż mogę powiedzieć, za każdym razem jestem na nowo zaskoczony rezultatem: ostrość, wyrazistość, mniejsza widoczność ziarna i przyjemne odcienie szarości.
Jak dotąd za każdym razem przeprowadzałem naświetlanie tego filmu na 3200.
Życzę powodzenia i dobrego światła.
Mirko
Roman
Dzięki! Spróbuję!
Jeszcze dwa pytania: czas naświetlania – 30 sekund czy 1 minuta?
Jakiego typu powiększalnika używasz – z kondensorem czy z oświetleniem mieszanym?
Pozdrawiam,
Roman
MirkoHaesslich
Więc przez pierwszą minutę obraz ciągle się przechyla; potem co 30 sekund.
Jako powiększalnik używam Opemus 5: czyli obiektywu kondensacyjnego!
Poszukam gotowego zdjęcia – wtedy zobaczysz, jak to wygląda!
Mirko
Roman
OK, dzięki!
Zostanę jeszcze chwilę przy moim Opemusie 6 z kolorową głowicą...
Roman