kessler
Ahoj,
jsem fanoušek dvoukoupelového selenového tónování (vyvolání v roztoku červené krevní soli, následné vyvolání v roztoku selenu a sulfidu sodného, viz např. příslušné recepty v „Darkroom Cookbook“), protože se mi výsledný fialovo-hnědý odstín líbí víc než žlutavě hnědý odstín při tónování thiomočovinou.
Nevýhodou však je nevzhledné hnědé skvrnění ve světlech u tisků na barytovém papíře a hnědé zbarvení zadní strany papíru, které nelze odstranit ani po hodinovém namáčení ve vodě.
Má někdo z vás podobné zkušenosti a/nebo zná snad nějaké řešení?
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Martine,
Ve své knize „Master Photographer's Tónování“ popisuje Tim Rudman tyto problémy jako „selenium staining“. Jako řešení navrhuje následující postup:
1) Dvoufázové ustálení pomocí koncentrovaného (např. 1+4) rychlého ustalovače
Při tónování je obzvláště důležité úplné odstranění nevyvolaného obrazového stříbra. I stopy stříbra mohou při expozici s tonérem způsobit popsané skvrny.
2) Zejména u barytu koupel v hypo-clearing agentu
Fixační roztok ponechá stříbro, hypo-clearing agent odstraní fixační roztok a rozpuštěné zbytky stříbra z plsti. Méně účinná než speciální clearing agent, ale lepší než pouhá voda je koupel v roztoku uhličitanu.
3) Důkladně opláchnout
4) Poté tónovat
Před pár dny jsem psal o velmi podobných problémech při tónování sépií. Mezitím jsem to vyřešil pomocí fixace ve dvou lázních a delšího praní. Zábavné je, že jsem měl potíže s PE papírem, protože ten obvykle nefixuji a neoplachuji tak důkladně jako baryt (u toho stejně používám fixaci ve dvou lázních a hypo-clearing).
Doufám, že ti to alespoň trochu pomůže, i když nemám vlastní zkušenosti s tonováním selenem ve dvou lázních (dosud vždy Kodak RST).
Mimochodem: Jaký recept používáš? Mám v laboratoři ještě pár gramů selenu, které bych mohl využít (neměj obavy: zvětšenina, maska atd. jsou k dispozici, mám to z práce...)
S pozdravem, Jens