Gast
Ahoj,
právě jsem byl naprosto zděšený, když jsem pověsil film Efke 25 k sušení. Chybělo posledních 6 snímků. A to úplně. Zbytek filmu byl jako vždy perfektní. Fotil jsem zblízka při relativně slabém osvětlení. Clona 16 asi 4 sekundy a clona 22 asi 8 sekund. K tomu u každé clony jeden snímek s clonou o jeden stupeň vyšší a o jeden stupeň nižší. Vyloučil bych poruchu fotoaparátu. Na negativu ale není vůbec nic vidět. Projevuje se u KB25 už při expozici kolem 4 sekund černý štítový efekt natolik, že na negativu není vůbec nic, absolutně žádný náznak denzity?
S pozdravem Boris
Gast
Borisi,
to musí být chyba tvého fotoaparátu nebo jiná závada.
Film Efke v tomto časovém rozmezí prakticky nevykazuje Schwarzschildův efekt.
Nejde snad o „výpočetní chybu“ nebo chybu měření?
Jsou na snímcích vidět čísla okrajů?
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj ještě jednou,
hmmm,.... nemyslím si, že by šlo o chybu měření. Znovu jsem to zkontroloval pomocí lupy na světelném stole. Obrázky tam jsou, ale jsou úplně podexponované. Je tam vidět jen nepatrný náznak denzity, pouhým okem téměř nerozeznatelný. Zkusím to ještě jednou zopakovat.
S pozdravem
Boris
micha
Ahoj Borisi. Taky používám Efke. Do 10 sekund to vlastně není žádný problém. Jak jsi to měřil? Máš digitální expozimetr nebo analogový, jako třeba Gossen Lunasix 3s? (Ty jsou při slabém osvětlení trochu citlivé. Pokud fotíš na černobílý film, je to taková ta věc, kde je potřeba hodně zkušeností. Může tě to pěkně zmást.
Micha
Gast
Ahoj,
měřil jsem pomocí TTL na svém fotoaparátu (kb) (integrální měření s důrazem na střed). To je vlastně vždycky docela spolehlivé.
S pozdravem
Boris
rherz
Ahoj Borisi,
pokud jsi neprovedl žádnou korekci, můžeš se – v závislosti na motivu – odchýlit i o 1–2 clony. Už skoro tři roky si zapisuji každou expozici, respektive ji mám uvedenou mezi perforacemi filmu, a řekl bych, že v asi 95 % případů jsem provedl korekci směrem dolů. Jen to nechápej špatně. Fotoaparát měří velmi přesně, když vidí šedou kartu. Bohužel ale jen málokterý motiv má takovou jasnost. Někdy si říkám, odkud se bere nastavení na 18 % šedé.
Bohužel se tato zkušenost vůbec neshoduje s tou tvou – mohlo by to být tím, že jsi nastavil korekci, nebo jsi se dostal k nastavení citlivosti? Jen taková myšlenka...
S pozdravem
Robert