carsten
Ví někdo, jak vyvolat papír Foma MG Classic v chladnějším odstínu? Ten teplý odstín je pro mě někdy až příliš teplý. Pomůže Eukobrom?
Díky předem
fotohuisrovo
Testováno s Fomatone MG RC/PE:
Amaloco AM 3003, ideální pro chlorobromidovou emulzi, poskytuje neutrální tón snímku.
Pro správný teplý tón doporučujeme AM 1001.
S pozdravem,
Robert Vonk
Gast
Carstene,
pokud se ti nelíbí ten zelenkavý, teplý odstín, proč tedy používáš právě tento papír?
Pokud je ti v Euko stále příliš teplý, doporučil bych spíše jiný papír...
Můžeme ti také doporučit Moersch Blue, díky němu bude Fomatone chladnější a dosáhne dobrého Dmax.
S pozdravem
Mirko
FOTOIMPEX
Gast
Dobrý den!
Papír Foma MG Classic jsem ještě nepoužíval – obecně však platí, že u papírů s teplým tónem (nejlépe vyvolaných také v teplém vývojovém roztoku, jako je NEUTOL WA) je možné je krátkým selenovým tónováním ochladit na neutrální černý odstín; to však vede také k mírnému zvýšení kontrastu, tónování nejprve zasáhne stíny a poté pokračuje ve světlech; je-li dosaženo požadovaného stupně (případně položte mokrý srovnávací výtisk do misky vedle), je třeba dobře opláchnout, protože delší selenové tónování pak vede k čokoládově hnědým tónům.
Papíry s teplým tónem reagují také docela dobře na zlatý toner – zde je možné dosáhnout až mírně černomodrých chladných tónů!
Roman
carsten
Ahoj, Mirko!
Sehnal jsem velkou balíčku toho papíru ve formátu 30×40 za velmi výhodnou cenu. A protože mi můj skromný plat učně nestačí na nákup dalšího papíru, doufal jsem, že se mi nějak podaří ten papír upravit do chladnějšího odstínu, pokud to daný objekt bude vyžadovat. Většinou stejně dávám přednost teplým odstínům.
I tak děkuju!!!