carsten
Czy ktoś zna sposób na wywołanie papieru Foma MG Classic w chłodniejszym odcieniu? Czasami ten ciepły odcień jest dla mnie zbyt intensywny. Czy warto użyć Eukobromu?
Z góry dziękuję
fotohuisrovo
Przetestowano z Fomatone MG RC/PE:
Amaloco AM 3003, idealny do emulsji chlorobromowej, zapewnia neutralną tonację obrazu.
Aby uzyskać odpowiednią ciepłą tonację, polecamy AM 1001.
Pozdrawiam,
Robert Vonk
Gast
Carsten,
skoro nie podoba ci się ten zielonkawo-ciepły odcień, to dlaczego używasz tego papieru?
Jeśli w Euko jest dla ciebie nadal za ciepło, to raczej poleciłbym inny papier...
Możemy ci również polecić Moersch Blue – dzięki niemu Fomatone zyskuje chłodniejszy odcień i osiąga dobry Dmax.
Pozdrawiam
Mirko
FOTOIMPEX
Gast
Witam!
Nie korzystałem jeszcze z papieru Foma MG Classic – ale ogólnie rzecz biorąc, w przypadku papierów o ciepłej tonacji (najlepiej wywoływanych w wywoływaczu o ciepłej tonacji, takim jak NEUTOL WA) można je schłodzić do neutralnej czerni poprzez KRÓTKĄ tonację selenową; prowadzi to jednak również do niewielkiego wzrostu kontrastu, tonowanie najpierw oddziałuje na cienie, a następnie przechodzi do świateł; gdy osiągnięty zostanie pożądany stopień (ewentualnie umieścić obok w misce mokry wydruk porównawczy), należy dobrze wypłukać, ponieważ dłuższe tonowanie selenem prowadzi wówczas do odcieni czekoladowo-brązowych.
Papiery o ciepłej tonacji reagują również dość dobrze na tonery złote – można uzyskać sporo chłodnych odcieni, aż do lekkiego czarno-niebieskiego!
Roman
carsten
Cześć, Mirko!
Udało mi się kupić dużą paczkę tego papieru w formacie 30x40 za naprawdę niską cenę. A ponieważ moja skromna pensja praktykanta nie wystarcza na zakup kolejnych arkuszy, miałem nadzieję, że uda mi się jakoś nadać temu papierowi chłodniejszy odcień, jeśli wymaga tego dany obiekt. Zresztą zazwyczaj wolę ciepłe odcienie.
W każdym razie dziękuję!!!