Gast
Dobrý den,
již delší dobu používám papír Classic Art Polywarmton v provedení Baryt i RC. Oba tyto papíry jsem již několikrát tónoval sépiovým tonerem – dosud vždy bez problémů, a to jak s kupovaným tonerem, tak s tím, který jsem si namíchal sám.
Nedávno jsem však obdržel novou šarži CA Polywarmton RC a najednou mám obrovské problémy: všechny bílé části obrazu (tedy i kola zakrytá při expozici) se vždy zbarvují do hněda, někdy rovnoměrně, jindy skvrnitě. Zpočátku jsem si myslel, že je něco v nepořádku s mým tonerem, ale pak jsem současně projel procesem jeden list ze starší (cca 1,5 roku) krabice CA PW RC a jeden z nové krabice, a starý list byl v pořádku, nový byl na okrajích hnědý (před tónováním vše vypadalo dobře).
Mezitím jsem přešel na dvojitou fixaci se dvěma Bäer Unifx liq. 1+4 a všechny Bäer jsem připravil čerstvě. Silnější fixace problém trochu zmírnila, ale ještě není úplně pryč.
Máte nějaký nápad, co se dá dělat, a odkud pochází ten rozdíl mezi starým a novým Polywarmton RC?
S pozdravem, Jens
P.S. Dostal jsem čtyři krabičky (se dvěma různými čísly emulze). Vždy stejný problém.
Gast
Ahoj Jensi,
tuto otázku jsme předali společnosti Forte.
Je to příliš specifické na to, abychom to mohli sami vyzkoušet.
Co se týče emulzí: od společnosti Forte dostáváme vždy jen několik krabiček od každého čísla emulze.
Když objednáme 50 krabic, většinou se jedná o 2–4 čísla emulzí, na která se objednávka rozdělí.
Myslím, že to souvisí s tím, že nerozřezávají celou roli na formát 50 x 60, protože by se to z hlediska šířky „nevyplatilo“.
Spíše se spojují různé formáty, aby se dalo řezat s co nejmenšími ztrátami.
Proto je pak tolik různých emulzí.
Jelikož však pocházejí z jedné výroby, neměly by být v jedné dodávce patrné žádné velké rozdíly.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Jensi,
omlouvám se za opožděnou odpověď, ale bylo nutné provést několik testů.
Ukázalo se, že tento běžný jev nezávisí na typu papíru a že se projevuje pouze během schnutí. To znamená, že se jedná o tzv. „stříbrný opar“.
Příčina tohoto jevu se stále zkoumá. Je možné, že se to občas stane, ale nezávisí to na starých a nových druzích papírů FPW.
Podle našich zkušeností z laboratorních testů lze tento jev výrazně omezit, pokud po vyvolání použijete zastavovací lázeň: 1,5–2% roztok kyseliny octové (po dobu cca 30 sekund).
Doufáme, že jsme vám trochu pomohli.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
po delším zkoušení se ten problém mezitím vyřešil. Řešení je následující:
1) Dvoufázová fixace
2) Delší oplachování než dosud
Rozdíly mezi jednotlivými šaržemi papíru byly mimochodem opakovatelné. Několikrát jsem současně prohnal pásy jeden list ze staré a jeden z nové šarže a ten starý byl vždy v pořádku, zatímco ten nový měl skvrny.
Ale jak jsem řekl, teď je vše v pořádku a ničemu nebrání další používání papíru. Mohlo by to být tím, že se někdy změnil nosič papíru Polywarmton RC? Všiml jsem si totiž také rozdílů při psaní na zadní stranu. To by mohlo případně vysvětlovat i odlišné chování při oplachování.
S pozdravem, Jens