william
Může mi někdo pomoci s problémy s fotoaparátem Kiev 88? Na negativu se mi objevují světelné skvrny a domnívám se, že by se mohlo jednat o odrazy uvnitř fotoaparátu nebo kazety. Na druhou stranu mi to ale připadá nepravděpodobné. Nelze sem přiložit fotky? S pozdravem, Jens
Gast
Ahoj Jensi,
pokud jde o odlesky z okrajů, může to být ještě něco úplně jiného. To se mi také často stávalo s mými starými kazetami Graflex (naštěstí jen zřídka na samotném snímku, ale pouze na okrajích).
Bylo to také popsáno ve Fomagu v rámci testu fotoaparátu Kiev.
Problém: Příliš volné navinutí na druhé (navíjecí) cívce.
Řešení:
-Ohni zpět brzdnou pružinu na první cívce.
-Vyměňuj svitkový film ve tmě (alespoň ne na plném slunci, ale pod kabátem) a po expozici svitkový film skladuj ve tmě (např. v černém sáčku z tenkého papíru).
Svitkový film prostě není jako kazeta do kompaktního fotoaparátu.
Pozdrav
Martin
Gast
Ahoj Jensi,
pokud světlo dopadá jen z jedné strany, může to být způsobeno posuvným mechanismem kazety.
Zkontroluj to a zkus provést test tak, že tuto stranu zakryješ.
S pozdravem
Hans-Günther
william
Ahoj Martine, ahoj Hans-Güntheri, děkuji za vaše rady!
Tu radu s navíjecí cívkou prověřím.
Svitkové filmy byly navinuty ve tmě. Nevykazují žádné zákaly ani podobné jevy. Můžu také vyloučit posuvník kazety, protože tento efekt se vyskytuje na opačné straně.
Co je prostě podivné: při studiových snímcích s bleskem předchozího dne se stejným typem filmu a stejnou zadní částí se tato vada nevyskytla.
S pozdravem, Jens
MirkoBoeddecker
Jensi,
můžeš nahrávat fotky.
Stačí kliknout na „IMG“, když odpovídáš na příspěvek.
Bylo ve studiu, kde stála kamera při výměně filmu, možná tmavší než venku, kde obvykle fotíš?
Zkusil jsi někdy vložit zásobník ve tmě a pak ho zalepit izolační páskou (... abys pak mohl pokračovat ve fotografování venku za ostrého slunce...)?
Pozdravy
Mirko
william
Ahoj Mirko, ano, bylo to předchozí večer, když jsem navíjel filmy. V tomhle ohledu už byla tma, až na osvětlení v obýváku.
Přidal jsem obrázky. Je to jen hrubý sken převedený do pozitivního obrazu. Možná má někdo nápad, odkud to pochází. To, co je na fotce vlevo, si při pořizování snímku musíte představit na pravé straně a pak asi ještě zrcadlově obrácené.
- Objektiv mohu vyloučit, protože u normálního objektivu se objevila stejná chyba.
- Byly použity dvě kazety (ty dvě fotografie a ta jedna fotografie, každá z jedné kazety).

Na obou horních fotografiích je vidět světlo na levém okraji. Nejedná se o stranu posuvníku kazety. Fotografie pod nimi pochází z jiného filmu.
Gast
Vyměňoval jsi náhodou objektivy pokaždé, když se objevil ten odlesk?
Vypadá to nějak nerovnoměrně, jako bys měl v Kyjevu bloudící světlo, spíš než netěsné zásobníky nebo v nejhorším případě kombinaci obojího.
Zkus to vyřešit metodou vyloučení (zakryj to a objektiv neměň, pak to nech zakryté a objektiv vyměň a při výměně objektivu to nezakrývej). Vše vždy venku při přímém, směrovaném světle.
Pozdravy
Mirko
Gast
Ahoj Jensi,
jen pro ujasnění, abych tomu dobře rozuměl,
– to světlo na levém okraji vypadá prostě tak, jako by film neležel rovně, a světlo z jasného motivu (v samotném motivu to vypadá jako silné rozptýlené světlo, ale „záměrné“) se bočně vkrádá pod okrajovou masku. Pokud je to to, co ti vadí, řekl bych „na okraji nezáleží“, co rozhoduje, je ostrost (rovinnost!!!).
-Spíš mi vadí ty vodorovné světelné pruhy mezi snímky, resp. na posledním snímku úplně uprostřed, a s vertikálními výběžky. Pokud si dobře vzpomínám, u Kiev 88 se závěrka pohybuje shora dolů. Zavře se správně??? a pokaždé??? To by vysvětlovalo ty pruhy napříč filmem. A pak můžeš vnitřek fotoaparátu natřít na černo, až se s ním sliješ.
V každém případě to není, jak jsem předpokládal, příliš volné navinutí, to by způsobovalo světelné skvrny, které by byly nejširší na vnějším okraji filmu (a u mě většinou končí před rámečkem).
Pozdrav
Martin
william
Po několika měsících jsem si vzpomněl na problém, který jsem zde popsal, jehož řešení nyní znám a rád bych se o něj podělil. Příčinou celého problému je pronikání světla do spoje mezi zásobníkem filmu a tělem fotoaparátu. Úplně se mi to nepodařilo vyřešit. V každém případě se chyba dala reprodukovat pomocí halogenové lampičky zasunuté do těla fotoaparátu zepředu. K tomu je třeba sundat objektiv, zasunout tam malou halogenovou lampičku a zvenku sledovat, kudy světlo uniká. K tomu se navíc přidává odraz uvnitř fotoaparátu, zejména na dně.
Závěr: u fotoaparátů KIEV 88 je třeba být opatrný. Mezitím jsem si pořídil KIEV 88 CM, který má nový zásobník (NT) a je uvnitř potažen materiálem snižujícím odrazy. Tuto verzi mohu bez výhrad doporučit. S pozdravem, Jens