moots
Dobrý den!
Právě jsem si všiml, že tu vzniklo skvělé nové fórum.
Určitě tu můžu pár ostřílených veteránů otravovat
svými začátečnickými dotazy.
O víkendu jsem od kamaráda levně
koupil fotoaparát Durst M 35.
Co si mám myslet o objektivu „Durst Neotaron 2,8/50 made by
Rodenstock“? Fotografuji s Nikonem FE 2 a hlavně s
1,8/50 Nikkorem a všemi objektivy řady E. Zvětšovat bych chtěl hlavně portréty a krajiny do formátu 20 x 30 mm.
Jelikož mi ještě chybí pár drobností a nejdřív musím uklidit svou komoru,
bude to trvat ještě 2–3 týdny, než se dostanu k prvním
snímky a případně si pořídit ještě lepší objektiv.
Myslím si ale, že i když je Durst jen tříčočkový, bude to stačit.
Moc děkuji za vaše komentáře.
Jürgen !
P.S. Nejsem úplný začátečník, jen jsem už přes 15 let nebyl
v temné komoře.
Gast
Ahoj!
U „zvětšenin do formátu 20 x 30 mm“ bude tvým jediným problémem asi extrémně krátký expoziční čas, kontaktní tisk by mi v tomhle případě přišel jednodušší... ;-)
Vážně, do 20 x 30 by měl stačit i tříčočkový objektiv, ale nad tuto velikost bych zvolil alespoň čtyřčočkový, lépe šestiočkový; EL-Nikkore (používám sám), Minolta Rokkore, Durst Neonone (vyrobené Pentaxem) nebo starší modely Schneider/Rodenstock (jako 4/50 Componon, který mám také v licenční verzi Durst) se na eBayi často dají sehnat už za 20–30 € a u černobílých a „běžných“ formátů snímků by neměly nijak zaostávat za současnými Rodagony a Componony!
Roman
Urnes
Ahoj,
také si myslím, že bys ten objektiv měl prostě vyzkoušet a zjistit, jestli ti vyhovuje, nebo jestli bys na něm chtěl něco vylepšit. Já sám jsem v posledních letech pracoval se starým Leitzem Focotar 4,5 a byl jsem s ním docela spokojený, protože většina snímků měla rozměry 13 x 18 a 18 x 24. Před nějakou dobou jsem pak velmi levně sehnal Schneider Coponon-S a zjistil, co v něm ještě opravdu je. Ale jak jsem řekl, já jsem to viděl a po všechny ty roky jsem s kvalitou nebyl nijak nespokojený. :-))
Zdravím, Sven.