MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
wszyscy, którzy czekali na pojedyncze produkty Classic i efke, mogą się cieszyć.
W końcu firma kurierska Systemspedition Riek dostarczyła 8 paczek, które zostały wysłane już ponad 3 tygodnie temu.
Z niewyjaśnionych powodów, jak nam wyjaśniono, paczki zawędrowały do Bochum.
Więc teraz najpierw napijemy się herbaty, a potem zabieramy się za pakowanie paczek.
Przy 200 obrotach ramion na minutę największa część powinna być gotowa w czwartek.
Przepraszam wszystkich za opóźnienie!
Mirko z FOTOIMPEX
Gast
Hura!!
No to w końcu jakaś dobra wiadomość. Czy Fomaspeed jest już znowu dostępny??
MirkoBoeddecker
Jaki rozmiar, gradacja i powierzchnia?
To nie jest tak, że w naszym magazynie nie ma w ogóle Fomaspeedu...
Brakuje tylko kilku rodzajów.
Gast
Szukam zawsze kartonów w rozmiarach 18 x 24 i 24 x 30 z błyszczoną powierzchnią. Za każdym razem, gdy jestem w waszym sklepie (mniej więcej co dwa miesiące), te produkty są wyprzedane. Chyba powinienem kupić je na zapas.
Pozdrawiam, Micha
mcbastian
:-) To dopiero dobra wiadomość...
Szkoda, że akurat skończyły się wszystkie egzemplarze 24x30 Classic Arts...
Z niecierpliwością czekam na moją przesyłkę! (Przygotowuję wystawę)
To zawsze kłopot, gdy eksponaty trzeba wywoływać na dwóch różnych rodzajach papieru...
Ale teraz już jest :)
Pozdrawiam, Sebastian
micha
No proszę. W piątek byłem w sklepie. I znowu nie było Fomaspeedu :) . Myślę, że możecie usunąć ten produkt z katalogu. Bo jeśli nigdy nie można go dostać, to nie jest to zbyt miłe...
Pozdrawiam, Micha
Gast
Micha,
ten wpis dotyczy Classic, a nie Foma!
Poza tym te 8 palet znów się wyprzedało, a jutro przyjadą nowe (od Classic).
Foma zawsze dostarcza dopiero po 8–12 tygodniach.
Niestety popyt nigdy nie jest stały. To nasz największy problem logistyczny. Obecnie mamy na magazynie całe skrzynki Fomaspeed Variant 313 i stałą gradację w dużych rozmiarach (to był hit zeszłego roku), ale nie mamy małych rozmiarów ani wariantu w wersji błyszczącej.
Jeśli coś przyjedzie, to w całe skrzynki, ale nigdy nie wiemy z góry, czego będziecie potrzebować w najbliższych tygodniach.
Najlepiej sam zaplanuj z wyprzedzeniem około 4 tygodni. Wiem, że to niewygodne, ale alternatywą pozostaje tylko papier Kodak. Ten możemy zamówić z dnia na dzień.
Możesz też polecić nam bank, który nadal pożycza pieniądze średniej wielkości firmom w Niemczech.
Ale to raczej nie uda się wam tak samo jak nam, a bank dla średnich przedsiębiorstw rządu federalnego wprawdzie pęka w szwach od kapitału, ale jest zbyt głupi, by go przyznawać, i oddaje to w ręce banków macierzystych. Te z kolei, zgodnie z „Bazyleą II”, nie mają już możliwości zaopatrywania średnich przedsiębiorstw w kapitał bez zabezpieczenia ze strony przedsiębiorstw, przy czym wszystko, co jest zainwestowane w firmę, nie może być już traktowane jako zabezpieczenie.
W ten sposób nadal radzimy sobie w oparciu o 100% kapitału własnego i dzięki przemyślanemu systemowi zamówień.
Szacujemy, że mamy nadwyżkę popytu wynoszącą około 500 000 EUR rocznie, której nie jesteśmy w stanie zaspokoić z powodu braku kapitału. To samo w sobie jest marzeniem każdej firmy. Niestety dla banków to się nie liczy. Wypowiedź była jasna. Albo 100% zabezpieczenie w postaci nieruchomości/funduszu akcyjnego, albo brak kredytu.
Oczywiście nie mamy ani jednego, ani drugiego, ponieważ wszystkie pieniądze natychmiast reinwestujemy, abyście nie musieli czekać nawet 4 tygodni....
A teraz coś pozytywnego:
Pozytyw 1) Oczywiście dzień i noc myślimy tylko o tym, aby zawsze móc dostarczyć wam wszystko.
Jednym z pomysłów jest to, abyśmy nie inwestowali ograniczonych środków w gotowy towar, ale w duże rolki papieru wylewanego (które oczywiście kosztują znacznie mniej za metr kwadratowy), składowali je w bardziej elastycznym zakładzie niż Foma, a następnie na żądanie, w zależności od tego, czego aktualnie potrzebujecie, zlecali ich cięcie.
Mamy nadzieję, że w ten sposób skrócimy czas oczekiwania do 4 tygodni.
Dotyczy to jednak tylko serii Multigrade.
Pozytywna wiadomość 2) Od 2 tygodni w drodze jest transport z produktami Foma...
Pozdrawiamy
Mirko
Gast
A tak przy okazji, Micha, właśnie przejrzałem twoją stronę.
To nieprawda, że Beseler nie mieści formatu 50x60 na płycie podstawowej. Mój MXT bez problemu to robi.