Jacques Witam, Niedawno kupiłem (z drugiej ręki) powiększalnik Durst Laborator 3S 5x7". W instrukcji jest napisane, że do równomiernego oświetlenia formatu 5x7 potrzebna jest lampa opalowa o mocy 200 W i średnicy 110 mm. Gdzie można znaleźć taką lampę? Większość lamp opalowych (photocrescenta...) ma średnicę tylko około 60 mm...
uworischki Żarówki Opal o mocy 200 W są dość trudne do zdobycia. Jakiej marki powiększalnik kupiłeś? FOTOIMPEX ma w ofercie żarówki Opal firmy Phillips lub Orwo, każda o mocy 250 W. Ja sam używam starego Magnitaurusa 10x15 z żarówką o mocy 150 W (Orwo, pchli targ 1
Jacques Powiększalnik to model Durst Laborator 3S (poprzednik modelu L138S) – format 5x7" Zdjęcie można obejrzeć na stronie http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-...g?msg_id=005rv2
Gast Pokój wygląda już całkiem nieźle. Zdecydowanie trafiłeś na świetną okazję. Nie przejmuj się zbytnio tą lampą. Różnice są pewnie znikome. Miłej zabawy z nowym powiększalnikiem. Micha
MirkoBoeddecker W naszym katalogu mamy żarówkę Tesli do dużych projektorów Magnifax. Ma ona około 8 cm średnicy i jest znacznie dłuższa niż żarówki Phillipsa. Ma jednak tylko 150 W. Na pewno warto spróbować. Wybór żarówki nie jest bowiem bez znaczenia. Również kondensor ma ogniskową. Jeśli lampa nie znajduje się w „ogniskowej”, kondensor nie oświetla równomiernie. W przypadku formatów KB i MF zazwyczaj tego nie zauważysz, ale w przypadku formatów 4x5” lub 5x7” już tak. Dlatego większość starszych urządzeń można wyregulować (tj. zmienić położenie lampy). Durst zawsze kładł jednak duży nacisk na design i łatwo przeoczyć taką możliwość regulacji. Jak i czy da się to zrobić w przypadku Twojego Laboratora, niestety nie wiem. Jeśli chodzi o lampy, mamy jeszcze pół skrzynki na takie właśnie przypadki ;-) Mirko www.fotoimpex.de