Gast
Witam,
szukam niemieckiej instrukcji obsługi powiększalnika Beseler 45 oraz instrukcji obsługi dołączonej do niego głowicy kolorowej Minolta 45A.
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
MirkoBoeddecker
Niemieckie instrukcje obsługi modelu 45 MXT kosztują 15 € wraz z kosztami wysyłki.
Jest to jednak jedynie niemieckie tłumaczenie amerykańskiego oryginału bez ilustracji.
Ten zapas przejęliśmy jeszcze od firmy Teufel.
Oryginalne instrukcje z USA są dołączone do sprzedawanych przez nas urządzeń.
Minolta 45 A: nie jest już produkowana od ponad 10 lat.
Wtedy byliśmy jeszcze w szkole...
Przykro mi, ale nie mamy już tego na stanie.
Pozdrawiam
Mirko
FOTOIMPEX
MirkoBoeddecker
... żebyśmy się dobrze zrozumieli:
Kiedy kupujesz u nas nowy model Beseler, w zestawie znajduje się oczywiście instrukcja w języku angielskim ORAZ jej niemieckie tłumaczenie.
Niestety nie mamy DODATKOWYCH egzemplarzy amerykańskich oryginałów, mamy je tylko w niemieckim tłumaczeniu, a jeśli chcesz je kupić, kosztują 15 EUR wraz z kosztami wysyłki i 7% podatkiem VAT.
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
Cześć Frank,
po prostu zadzwoń do firmy Minolta i poproś o połączenie z działem pomocy technicznej; numer do Minolta Europe znajdziesz na stronie internetowej. Czasami może to być trochę irytujące, zanim dostaniesz trzeci numer telefonu lub po raz czwarty zostaniesz połączony. Ale zazwyczaj warto. Nawet jeśli nie da się już skopiować i wysłać starej instrukcji obsługi, zazwyczaj znajdzie się ktoś, kto pamięta to urządzenie i może odpowiedzieć na pytania. Myślę, że szanse nie są wcale takie złe, ponieważ serwis naprawczy starych urządzeń jest nadal utrzymywany, dopóki dostępne są części zamienne. W tym kontekście dziesięć lat to wcale nie jest tak długi czas (nawet jeśli Mirko był wtedy jeszcze w szkole :-))).
Pozdrawiam, Sven
MirkoBoeddecker
Sven i Frank,
Firma Beseler opracowała model Minolta 45 wspólnie z Minoltą.
Z tego, co wiem, był on jednak dystrybuowany wyłącznie przez Beseler, a tutaj, w Niemczech, wyłącznie przez firmę Teufel. Kiedy przejęliśmy dział Beseler od firmy Teufel, nie było już żadnych zapasów modelu Minolta 45.
Dlatego obawiam się, że Minolta Deutschland tylko wzruszy ramionami.
Najprawdopodobniej jeszcze Minolta USA.
W 1997 roku sprzedaliśmy 20 lamp błyskowych firmie Teufel GMBH Austria.
To byłaby moja ostatnia wskazówka. Ale raczej nie sądzę, żeby się tym zajęli. Rynek stał się w 100% rynkiem używanym.
Zakupy są bardzo ryzykowne. Ostatni technik z firmy Beseler (zanim również go zwolniono) wyjaśnił mi w 1998 roku: „nigdy nie kupuj czegoś takiego”.
Wszystko, co nam jeszcze pozostało, to lampy zapasowe i kilka pojedynczych części z „torby niespodzianki” firmy Teufel.
Głowica została opracowana i sprzedawana prawie wyłącznie dla Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych, bo na statkach jest przecież takie kołysanie. Na początku lat 90. przeszli oni jednak na inne metody rozpoznania powietrznego i niestety to był koniec Minolty 45.
Ale to wszystko marynarskie opowieści...
Pozdrawiam
Mirko