micha
Ahoj Mirco,
nemohli byste zavolat do Efke a požádat je o trochu lepší označení plochých filmů? Když po měsíci držím v ruce Efke 100 a Efke 25, nikdy nepoznám, který je který. U Kodaku a podobných to přece funguje docela dobře...
Mnoho pozdravů z Plangu
Micha
Gast
Ahoj Micha,
rozlišovat mezi jednotlivými typy plochých filmů Efke je opravdu trochu obtížné. Existují však jasné rozdíly v označení, takže je možné odlišit PL 25 od PL 100:
PL 25 značka je mělčí a blíže k okraji,
PL 100 značka je hlubší a o něco dále od okraje.
S pozdravem
Werner Kumpf
www.wernerkumpf-fineartphotographie.com
micha
Může se ale jednat i o výrobní odchylky. U některých balení je však rozdíl opravdu velmi malý.
Micha
MirkoBoeddecker
Ahoj všichni,
jelikož uvažujeme o tom, že si v budoucnu necháme ploché filmy stříhat v jiné laboratoři, děkuji vám všem za návrhy.
Jak to dělají Ilford a Kodak, že je to všechno takooo mnohem jednodušší?? ;-)
Nejsem velký uživatel plochých filmů. Už 6 let používám ve svém Graflexu výhradně efke 100, a proto jsem se s tímto problémem ještě „nesetkal“.
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
Ilford a Kodak v zásadě pracují právě s takovými značkami, používají však také sekvence krátkých a dlouhých znaků, avšak pouze s délkou až 3 nebo 4 znaky. Ty jsou na hmat docela dobře rozeznatelné. Rozdíly v tom, zda jsou výřezy půlkruhové nebo hranaté, tedy např. VV\__/ namísto UU(__), se však těžko rozeznávají (mohlo by tedy snadno dojít k záměně). V dokumentaci Kodaku (existuje taková malá brožura formátu A8 se všemi filmy) jsou tyto značky uvedeny. Také v datových listech na internetu, ale ne tak přehledně pohromadě. Bohužel nemám tušení, zda se výrobci mezi sebou dohodli, nebo zda používají kódy duplicitně. Co na to říká váš laborant?
S pozdravem
Martin
micha
Ahoj Mirko.
Myslím si ale, že teď nejde o manipulaci ve tmě. Tam se přece filmy berou čerstvě z obalu. Mně jde o vyhodnocení negativů. Pokud tedy negativ není zrovna nejlepší, snažím se samozřejmě na základě údajů o expozici zjistit příčinu chyby. Často také vyfotím stejný motiv jednou na Efke 25 a jindy na Efke 100, protože Efke 25 zrovna došla. Abych tedy mohl zpětně říct, zda to bylo filmem, vyvoláním nebo expozicí, je pro mě „důležité“ znát i emulzi.
Za denního světla jsou značky Kodaku nebo Agfy snadno rozpoznatelné. Aspoň podle mě.
S pozdravem Micha