mcbastian
Dobrý den!
Jako zvětšovací přístroj používám Meopta Proximus.
Jelikož už má „něco“ za sebou (člověk by řekl, že patří spíš do muzea než do laboratoře),
nikde jsem už nenašel náhradní díly.
Nejdůležitější by byla nová žárovka, protože nevím, kolik hodin má ta stará už za sebou.
Nevím ale, o jaký typ se jedná a zda je vůbec ještě k dostání.
Také na čočce mezi zrcadlem a filmovou plochou a na samotném zrcadle je už vidět stáří. B)
Zrcadlo není ten problém. To si nechám u sklenáře nařezat. Ale ta čočka...
Mám sice ještě Opemus II, ale ten zvětšuje KB jen na max. 18x24.
S Proximusem zvládnu 30x40 (po menší úpravě... :) ).
Proto bych rád i nadále používal tento přístroj, který mi již dlouho věrně slouží.
S pozdravem Sebastian
MirkoBoeddecker
Sebastiane,
nechci ti kazit radost z Proximusu, ale ten je bohužel opravdu příliš starý a vyrobilo se ho tak málo, že na něj nemáme skladem náhradní díly.
Pokud je kondenzorová čočka zničená a už se nedá vyčistit – vyhoď to. Také zrcadlo by mělo být ideálně povrchové zrcadlo, a ne obyčejné skleněné zrcadlo.
Proximus u nás stojí kompletní, pokud funguje, 20 EUR.
Za to sklenář ani nezvedne kladivo.
Máme skladem dostatek přístrojů vhodných pro KB v této cenové kategorii.
OPEMUS 2: Ten dokáže přesně to, co od něj chceš. Jen nevíš jak B)
Potřebuješ jen 50mm objektiv (pozor, otoč desku, abys překlenul rozdíl v ohniskové vzdálenosti). K tomu případně ještě vložku pro formát KB pro zvětšování bez skla a už je vše v pořádku.
To vše seženete u FOTOIMPEXu.
Máme k tomu i žárovky a v jednom přístroji můžete zpracovávat všechny formáty a máte dvojnásobný prostor v DUKA.
Možná se hodí i objektiv z Proximusu. Zkuste to. :)
S pozdravem
Mirko
mcbastian
Ahoj Mirko!
Proximus:
Na moje experimenty a soukromé zvětšeniny to ještě určitě stačí. Ptal jsem se jen „pro jistotu“. Člověk přece neví, jak dlouho ještě vydrží :D
Opemus IIa:
To s tím objektivem mi pak taky došlo, ale článek jsem už odeslal :)
Dostanu s vložkou pro malý formát a 50mm objektivem (momentálně je tam 75mm s vložkou pro 6x6) zvětšeniny na 30x40
(~26x40 u malého formátu), aniž bych musel oddělit Opemus od základové desky a nastavit ho výš? To by bylo důležité... B)
Objektiv Proximus bohužel nesedí. Má o něco větší průměr.
Díky předem za pomoc!
Sebastian
PS: Vím, že to jako vždy seženu u svého důvěryhodného prodejce fotoaparátů (u vás) :D
MirkoBoeddecker
Ahoj Sebastiane,
neber to špatně. Ten Proximus není špatný. Jen jsem si myslel, že je na odpis, a chtěl jsem poukázat na to, že pořízení nového kusu je asi jednodušší než oprava.
Opemus: Jo, s padesátkou to zvládne klidně formát 30×40.
Jaký průměr závitu má objektiv toho Proximusu a o jaký typ jde?
Pokud je to M39, máme vhodné desky. Trochu dražší ručně soustružené pro široké objektivy, jako je např. Rodagon (necháváme si je vyrábět na zakázku), a nově také levné originální desky Meopta (tažený kov, proto mírně kuželovité a ne tak široké) pro menší optiky.
S pozdravem
Mirko
mcbastian
Ahoj,
u Proximusu jsem se ptal jen pro jistotu. Raději dvakrát než jednou B)
Proximus má objektiv o průměru cca 45 mm (Meopta Meopar 4,5 s ohniskovou vzdáleností 50 mm)
(musel jsem to změřit pravítkem)
Opemus má objektiv Meopta Belar 4,5/75 mm s průměrem 22 mm.
ale zajímalo by mě, kolik by mě stál 50mm objektiv pro Opemus s vložkou pro formát KB... :)
S pozdravem Sebastian
MirkoBoeddecker
Pokud jsi se trochu zmýlil při měření a závit má (jak se dá předpokládat) 39 mm a ne 45 mm, pak potřebuješ pouze desku.
V opačném případě:
Anaret u nás stojí kolem 50 €.
Právě teď máme v akci model Anaret S za stejnou cenu (S znamená s prosvětlenou stupnicí clony).
Desku ti přidáme za zvýhodněnou cenu 5 eur.