mcbastian
Witam!
Używam powiększalnika Meopta Proximus.
Ponieważ jest on już „trochę” przestarzały (można by pomyśleć, że bardziej pasuje do muzeum niż do laboratorium),
nie udało mi się nigdzie znaleźć części zamiennych.
Najważniejsza byłaby nowa żarówka, ponieważ nie wiem, ile godzin pracy ma już za sobą stara.
Nie wiem jednak, jaki to typ i czy w ogóle jest jeszcze dostępna.
Również soczewka między lustrem a powierzchnią filmu, a także samo lustro, już zdradzają swój wiek. B)
Lustro nie stanowi problemu. Można poprosić szklarza o przycięcie odpowiedniego kawałka. Ale soczewka...
Mam co prawda jeszcze Opemus II, ale on powiększa KB tylko do maks. 18x24.
Z Proximusem osiągam 30x40 (po niewielkiej modyfikacji... :) ).
Dlatego chciałbym nadal korzystać z tego urządzenia, które już wielokrotnie mi służyło.
Pozdrawiam, Sebastian
MirkoBoeddecker
Sebastian,
nie chcę psuć Ci radości z posiadania Proximusa, ale niestety jest on naprawdę zbyt stary i wyprodukowano go w zbyt małej liczbie, żebyśmy mieli na niego części zamienne.
Jeśli soczewka kondensacyjna jest zniszczona i nie da się jej już wyczyścić – lepiej się jej pozbyć. Poza tym lustro powinno być najlepiej lustrem powierzchniowym, a nie zwykłym lustrem szklanym.
Kompletny Proximus, jeśli działa, kosztuje u nas 20 EUR.
Za to szklarz nawet nie podniesie młotka.
Mamy w magazynie wystarczającą ilość urządzeń przystosowanych do KB w tej klasie cenowej.
OPEMUS 2: Ten model z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Po prostu nie wiesz jeszcze, jak to zrobić B)
Potrzebujesz tylko obiektywu 50 mm (uwaga: odwróć płytkę, aby zniwelować różnicę ogniskowej). Do tego ewentualnie jeszcze maska do formatu KB do powiększania bez szkła i wszystko będzie pasować.
Wszystko to znajdziesz w FOTOIMPEX.
Mamy też do tego żarówki i możesz robić wszystkie formaty w jednym urządzeniu, a w szafce masz podwójnie więcej miejsca.
Być może pasuje nawet obiektyw z Proximusa. Spróbuj. :)
Pozdrawiam
Mirko
mcbastian
Cześć, Mirko!
Proximus:
Do moich eksperymentów i prywatnych odbitek w zupełności wystarczy. Zapytałem tylko „na wszelki wypadek”. Nigdy nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie działał :D
Opemus IIa:
Ta sprawa z obiektywem też mi się nagle wyjaśniła, ale wtedy miałem już wysłany artykuł :)
Czy przy użyciu wkładki KB i obiektywu 50 mm (obecnie mam w nim 75 mm z wkładką 6x6) uda mi się uzyskać powiększenia do formatu 30x40
(~26x40 przy KB) bez odłączania Opemusa od podstawy i podnoszenia go? To byłoby ważne... B)
Obiektyw Proximus niestety nie pasuje. Ma nieco większą średnicę.
Z góry dziękuję za pomoc!
Sebastian
PS: Wiem przecież, że jak zawsze dostanę to u mojego zaufanego sprzedawcy sprzętu fotograficznego (u was) :D
MirkoBoeddecker
Cześć Sebastian,
nie zrozum mnie źle. Proximus nie jest zły. Po prostu myślałem, że się zepsuł i chciałem zwrócić uwagę, że zakup nowego egzemplarza będzie prawdopodobnie łatwiejszy niż naprawa.
Opemus: Tak, z obiektywem 50 mm daje to solidne 30x40.
Jaką średnicę gwintu ma obiektyw z Proximusa i jaki to model?
Jeśli to M39, mamy pasujące płytki. Nieco droższe, ręcznie toczone do szerokich obiektywów, jak np. Rodagon (zamawiamy je specjalnie), a od niedawna także niedrogie oryginalne płytki Meopta (z tłoczonego metalu, stąd lekko stożkowe i nie tak szerokie) do mniejszych optyk.
Pozdrawiam
Mirko
mcbastian
Cześć,
w sprawie Proximusa zapytałem tylko na wszelki wypadek. Lepiej dmuchać na zimne B)
Proximus ma obiektyw o średnicy ok. 45 mm (Meopta Meopar 4,5 z ogniskową 50 mm)
(musiałem to zmierzyć linijką)
Opemus ma obiektyw Meopta Belar 4,5/75 mm o średnicy 22 mm.
Ciekawi mnie jednak, ile kosztowałby mnie obiektyw 50 mm do Opemusa z płytką wkładaną KB... :)
Pozdrawiam, Sebastian
MirkoBoeddecker
Jeśli pomyliłeś się nieco przy pomiarze i gwint ma (jak można przypuszczać) 39 mm, a nie 45 mm, to potrzebujesz tylko płytki.
W przeciwnym razie:
Anaret kosztuje u nas około 50 €.
Obecnie mamy promocję na model Anaret S w tej samej cenie (S oznacza podświetlaną skalę przysłony).
Płytkę dodamy w preferencyjnej cenie 5 euro.