dummbabbler
Ahoj,
nejsem zrovna takový odborník jako někteří z vás, a proto se na vás obracím.
Zvlášť teď na podzim a v zimě, když chcete fotit bez stativu a blesku, potřebujete občas citlivost vyšší než 100 ASA.
Dříve jsem používal Ilford HP5 – minulou zimu OrwoPan 400. Jsou to jistě pěkné filmy, ale díky používání Efke KB50 a KB100 jsem si trochu zvykl na jemné zrno a ostrost, které s filmy 400 ASA nedokážu dosáhnout.
Teď otázka: jaký film si mám vzít, když potřebuji 200 nebo 400?
Mohu Efke 100 provést expozicí na odpovídající hodnotu ASA, a pokud ano, o jaký faktor musím změnit dobu vyvolávání (používám A49, 1+1)? Nebo existují jiné zajímavé filmy (žádné s plochými krystaly – s těmi jsem neměl dobré výsledky)? Je Fomapan Classic 200 přiměřeně plné jemné zrno?
Otázky, otázky – ale od toho je tu fórum........ B)
fotohuisrovo
K filmu Fomapan T200:
Ten se ve fotoaparátu SPUR HRX chová velmi dobře, jen se jmenovitá citlivost sníží na 80–100 ISO, takže to moc nepomůže. Má ale pěkné odstíny šedé a velmi jemné zrno.
Alternativa: kompenzační vývojka, např. AM74 (Amaloco), ji zvýší až na ISO 160.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
www.FotohuisRoVo.nl
Robert Vonk
Gast
Ahoj!
Fomapan T200 JE film s plochými krystaly (písmeno T znamená T-grain!). Mým oblíbeným filmem s citlivostí 400 je Fuji Neopan 400, který má jemné zrno, a to i v porovnání s HP5+ – také dobře ladí s A49 – při KB však asi také nebude bezzrnný. Film KB+400 v každém případě vytváří zrno (záleží také na použitém zvětšovacím poměru). Z konvenčních filmů s citlivostí 400 by měl být s jemným zrnem také NOVÝ Kodak TriX (na rozdíl od starého).
Efke 100 se zřejmě dal také posunout na 200, ale protože patří k nejhrubozrnnějším filmům s citlivostí 100 na trhu, nevím, jestli to má smysl....
Roman
Gast
Mimochodem, film Orwopan 400 je totožný s filmem HP5+!
Gast
Ahoj,
to je smůla, nakonec se ocitneš v bezvýchodné situaci.
Filmy T-Kristall jsou jistě alternativou, ale ten „pocit“ je přece jen jiný.
Někdy musíš udělat kompromis. Buď:
hloubka ostrosti (světelný objektiv a otevřená clona, nebo větší formát)
nebo
zrno/rozlišení/šedé tóny (vyšší citlivost filmu, nebo push)
nebo
více světla (delší expozice a stativ).
Potom už je prostě konec. (Já na to rád používám Tri-X a formát 6x6 nebo 6x9, ale to je jen můj osobní kompromis, o kterém si musí každý rozhodnout sám).
Pozdravy
Martin
rherz
Ahoj,
pokud máš na mysli film 400: Fuji Neopan 400 v A49, 1 + 1 po dobu 12,5 minuty při 20 °C. První minutu neustále, pak každých 30 sekund jednou převrátit. Zrno by se pak mělo projevit až při zvětšení nad 20 x 30.
S pozdravem
Robert
Gast
I já rád používám filmy EFKE, ale když potřebuji něco silnějšího (ASA!!),
, sáhnu po Fomapanu 400. Provádím expozici jako ISO 320 a vyvolávám v A49 1:2 asi 17 minut. Pro mě je to skvělý film s citlivostí 400, s jemným zrnem, s ostrostí, s krásnými odstíny šedé, a co je také velmi důležité: u našeho hostitele na fóru je k dostání za docela přijatelnou cenu. Pro mě je to univerzální film, když má nebo musí být citlivost vyšší než 100 ISO.
S pozdravem
Michael
dummbabbler
Tak tedy moc děkuji za odpovědi. To fórum tedy není vůbec tak mrtvé, jak se zdálo...
Závěr je tedy takový, že ani ve fotografii neexistuje žádný všestranný zázrak.
Neopan 400 a Fomapan 400 vyzkouším.
I když mě představa doby vyvolávání 17 minut dost děsí B)
Možná si přece jen občas vezmu stativ s sebou............
Urnes
Ahoj,
existuje také kombinace filmu Ilford Delta 400 a roztoku SLD, která z Delta udělá skutečný film s citlivostí 400 ASA. Ale jak už někteří předtím zmínili, při 400 ASA se prostě musíš smířit s určitými kompromisy, ledaže by ses nakonec rozhodl pro stativ, a pak ti stačí i 100 ASA.
K filmu Delta 400 je třeba říci, že ve srovnání s HP5 není zdaleka tak dokonalý. A je celkem jedno, jak ho vyvoláš, myslím, že ten rozdíl uvidíš vždycky. Znovu jsem si to všiml teprve nedávno při skenování. Používám ho hlavně při slabém osvětlení pro tisk a prezentace. Tam se z filmu Delta dá vytěžit větší velikost než z filmu HP5.
S pozdravem Sven.
Gast
Ahoj,
ještě mě napadlo jedno:
Efke 100 se v Emofinu (dvoukoupel) zvýší na 400 ASA.
Bohužel nemám moc zkušeností s jemným zrnem, protože jsem to zkoušel na formátu 4x5. S formáty KB nebo 120 to nelze srovnávat.
A dvoukoupel má obrovský vliv na gradaci. Můj dojem byl takový, jak říká i teorie:
Světla jsou jen nepatrně silnější než 100 ASA (max. o jednu clonu), stíny se vyvolávají sytě, takže střední citlivost se zvýší právě na 400.
Vhodné tedy pro vysoké kontrasty. Ne pro mlhavý podzimní den, ale pro ostré slunce s tvrdými stíny, nebo pro soumrak/noc s umělým osvětlením.
Můžeš to zkusit.
Pozdravy
Martin