dummbabbler
Cześć,
nie jestem takim ekspertem jak niektórzy, więc zwracam się do was z prośbą o radę.
Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą, kiedy chce się fotografować bez statywu i lampy błyskowej, od czasu do czasu potrzeba czułości większej niż 100 ASA.
Wcześniej używałem Ilford HP5, a zeszłej zimy Orwopan 400. To na pewno dobre filmy, ale po użyciu Efke KB50 i KB100 jestem teraz trochę rozpieszczony drobnym ziarnem i ostrością, których nie udaje mi się uzyskać na filmach 400 ASA.
Teraz pytanie: jaki film wybrać, gdy potrzebuję 200 lub 400 ASA?
Czy mogę naświetlić Efke 100 na odpowiednią czułość, a jeśli tak, to o jaki współczynnik muszę zmienić czas wywoływania (używam A49, 1+1)? A może są inne ciekawe filmy (nie z płaskimi kryształkami – nie miałem z nimi dobrych wyników)? Czy Fomapan Classic 200 ma w miarę drobne ziarno?
Pytania, pytania – ale po to jest to forum........ B)
fotohuisrovo
O filmie Fomapan T200:
Film ten sprawdza się bardzo dobrze w procesie SPUR HRX, jednak jego czułość nominalna spada do poziomu 80–100 ISO, więc nie będzie to zbyt pomocne. Ma jednak ładną gamę szarości i bardzo drobne ziarno.
Alternatywa: wywoływacz kompensacyjny, np. AM74 (Amaloco), pozwala uzyskać czułość do ISO 160.
Pozdrawiam,
Fotohuis RoVo
www.FotohuisRoVo.nl
Robert Vonk
Gast
Cześć!
Fomapan T200 to film o płaskim ziarnie (litera „T” oznacza T-grain!). Moim ulubionym filmem o czułości 400 jest Fuji Neopan 400, który ma drobne ziarno, a także dobrze współgra z A49 – jednak przy KB również nie jest całkowicie bezziarnisty. Film KB+400 w każdym przypadku daje ziarno (zależy to również od zastosowanego powiększenia). Spośród konwencjonalnych filmów o czułości 400, również NOWY Kodak TriX ma być dość pełny w zakresie drobnego ziarna (w przeciwieństwie do starego).
Efke 100 można było prawdopodobnie podkręcić do 200, ale ponieważ i tak należy on do najbardziej gruboziarnistych filmów o czułości 100 na rynku, nie wiem, czy to ma sens....
Roman
Gast
A tak przy okazji, Orwopan 400 jest identyczny z HP5+!
Gast
Cześć
Szkoda, bo w końcu znajdziesz się w sytuacji bez wyjścia.
Filmy T-Kristall to na pewno alternatywa, ale „klimat” jest jednak inny.
W końcu musisz pójść na kompromis. Albo:
głębia ostrości (jasny obiektyw i otwarta przysłona albo większy format)
albo
ziarno/rozdzielczość/odcienie szarości (film o wyższej czułości albo push)
albo
więcej światła (dłuższy czas naświetlania i statyw).
Potem po prostu koniec. (Ja do takich rzeczy chętnie używam Tri-X i formatu 6x6 lub 6x9, ale to tylko mój osobisty kompromis, każdy musi sam o tym zdecydować).
Pozdrawiam
Martin
rherz
Cześć,
jeśli ma to być film 400: Fuji Neopan 400 w A49, 1 + 1 przez 12,5 minuty w temperaturze 20°C. Przez pierwszą minutę mieszaj cały czas, a potem co 30 sekund 1 raz. Ziarno powinno wtedy naprawdę wyjść dopiero powyżej 20 x 30.
Pozdrawiam
Robert
Gast
Ja też bardzo chętnie używam filmów EFKE, ale jeśli potrzebuję czegoś mocniejszego (ASA!!),
, wybieram Fomapan 400. Naświetlam go jak ISO 320 i wywołuję w A49 1:2 przez dobre 17 minut. Dla mnie to naprawdę świetny film 400, o drobnym ziarnie, z dobrą ostrością, z pięknymi odcieniami szarości, a co bardzo ważne: dostępny w dość przystępnej cenie u naszego gospodarza forum. Dla mnie to uniwersalny film, gdy potrzebuję czułości większej niż 100 ISO.
Pozdrawiam
Michael
dummbabbler
No to wielkie dzięki za odpowiedzi. Forum wcale nie jest takie martwe...
Wniosek jest taki, że w fotografii też nie ma rozwiązania idealnego pod każdym względem.
Wypróbuję Neopan 400 i Fomapan 400.
Chociaż perspektywa 17 minut czasu wywoływania trochę mnie przeraża B)
Może jednak od czasu do czasu zabiorę ze sobą statyw............
Urnes
Cześć,
jest też połączenie filmu Ilford Delta 400 z wywoływaczem SLD, które pozwala uzyskać rzeczywistą czułość 400 ASA. Ale jak już wspomnieli inni, przy czułości 400 ASA trzeba po prostu pogodzić się z pewnymi kompromisami, chyba że zdecydujesz się jednak na statyw – wtedy wystarczy nawet czułość 100 ASA.
Jeśli chodzi o Delta 400, to trzeba powiedzieć, że w porównaniu z HP5 jest znacznie mniej królewski. I nie ma tu większego znaczenia, jak go wywołasz, myślę, że różnicę zawsze widać. Zauważyłem to znowu niedawno podczas skanowania. Używam go głównie przy słabym oświetleniu do zdjęć prasowych i prezentacji. W takich warunkach z Delta można uzyskać większy rozmiar niż z HP5.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Cześć,
Przypomniało mi się jeszcze jedno:
Efke 100 osiąga czułość 400 ASA w procesie Emofin (dwukąpielowym).
Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia, jeśli chodzi o drobne ziarno, bo robiłem to na formacie 4x5. Nie da się tego porównać z formatem KB czy 120.
A dwukąpiel ma ogromny wpływ na gradację. Moje wrażenie było takie, jak mówi teoria:
Światła stają się tylko nieznacznie mocniejsze niż przy 100 ASA (maksymalnie o jedną przysłonę), a cienie są intensywnie wywoływane, dzięki czemu średnia czułość wzrasta właśnie do 400.
Nadaje się więc do wysokich kontrastów. Nie do mglistego jesiennego dnia, ale do jaskrawego słońca z ostrymi cieniami lub do zmierzchu/nocy ze sztucznym oświetleniem.
Możesz to wypróbować.
Pozdrawiam
Martin