Gast
Dobrý den.
Nedávno jsem nakupoval u FOTOIMPEXu a na doporučení prodavače jsem si pořídil následující:
Efke KB25, Efke KB50, Orwo 125, Maco 400UP+.
K tomu chemikálie A49 a LP Supra Fix.
Jak mám nyní tyto filmy v těchto chemikáliích vyvolat? Prodejce mi řekl, abych Efke KB50 exponoval na 40 ASA. Jaká je tedy
doba vyvolávání? Mám pro všechny filmy ředit A49 v poměru 1:2, nebo jen pro Efke?
Jelikož katalog Impexu na tyto otázky neodpovídá, možná zde najdu nějakou pomoc.
S pozdravem,
Olaf
MirkoBoeddecker
Olafe,
vlastně je v naší tabulce pro vývojáře uvedeno vše potřebné.
U filmu A49 + efke jsou uvedeny časy pro nezředěný a zředěný roztok. U filmů FP4 (ORWO125) a HP 5 (MACO UP 400) jsou v tabulce pro A49 uvedeny časy i s faktorem.
Co se týče ředění, to nutně nesouvisí s filmem.
Je to spíš otázka přesvědčení. Někteří říkají, že při poměru 1+2 některé filmy nedosáhnou DMAX, jiní (a já k nim patřím) zase preferují vyváženější, jemnější negativy, které se snáze tisknou.
Zředění 1+2 upřednostňuji také proto, že tak mohu použít A49 jako jednorázovou vývojku a odpadá mi nepříjemné udržování teploty (stačí ohřát směšovací vodu na 20 stupňů a stačí, když má vývojka teplotu mezi 18 a 22 stupni).
Tím si také ušetřím nepřesné zvětšovací faktory oproti použití jako základní roztok.
S pozdravem
Mirko
Gast
Informace najdete zde:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html
S pozdravem, Otto Beyer!
Gast
Dobře,
děkuji za tipy ohledně vývojky. Jak provádíte expozici filmů? Na jmenovitou citlivost ASA, pod ní nebo nad ní?
Děkuji za pomoc.
Olaf
Gast
Ahoj Olafe,
jsem nadšený uživatel filmů EFKE a provádím jejich expozici spíš o něco méně než příliš dlouho; prostě s tím musíš trochu experimentovat, podle mých zkušeností se tyto filmy NEDÁJÍ důsledně
exponovat na stíny. To znamená, že v případě pochybností prováděj expozici KB 25 jako 40 ISO a KB 50 jako 64 nebo 80 ISO.
K těm dvěma derivátům Ilfordu se nemohu vyjádřit, protože je nepoužívám.
S pozdravem
Michael
MirkoBoeddecker
Olafe,
na začátku prosím proveď expozici pouze na jmenovitou citlivost.
Zejména filmy značky Efke vlastně není třeba provádět přeexponování.
Pokud to přesto uděláš (abys dosáhl maximálního vykreslení stínů), je třeba odpovídajícím způsobem upravit dobu vyvolávání (praktické pravidlo pro první pokus: -10 % při 40 ASA).
Nejprve bys měl dosáhnout dobrých negativů při standardní citlivosti, než začneš experimentovat.
S pozdravem
Mirko
MirkoBoeddecker
Mimochodem, to, co právě napsal Michael ve stejnou chvíli jako já, je pravda. U filmů Efke KB 12 a KB 50 je lepší, když je snímek raději příliš světlý než příliš tmavý!
Mirko
Gast
Ahoj Mirko, ahoj Michaeli,
děkuji za vaše podněty. Teď mám výchozí bod pro testování.
S pozdravem,
Olaf