Gast
Witam.
Niedawno zrobiłem zakupy w FOTOIMPEX i zgodnie z zaleceniami sprzedawcy kupiłem:
Efke KB25, Efke KB50, Orwo 125, Maco 400UP+.
Do tego chemikalia A49 i LP Supra Fix.
Jak mam teraz wywoływać te filmy w tych chemikaliach? Sprzedawca powiedział mi, żebym przeprowadzał naświetlanie Efke KB50 z czułością 40 ASA. Jak wtedy wygląda
czas wywoływania? Czy powinienem rozcieńczyć A49 w proporcji 1:2 dla wszystkich filmów, czy tylko dla Efke?
Ponieważ katalog Impex nie zawiera odpowiedzi na te pytania, może w ten sposób uda mi się uzyskać trochę pomocy.
Pozdrawiam,
Olaf
MirkoBoeddecker
Olaf,
w zasadzie w naszej tabeli wywoływaczy jest wszystko, co trzeba.
Dla A49 + efke podano czasy dla roztworu nierozcieńczonego i rozcieńczonego. Dla FP4 (ORWO125) i HP 5 (MACO UP 400) czasy wraz ze współczynnikiem są podane w tabeli A49.
Jeśli chodzi o rozcieńczenie, to niekoniecznie ma to coś wspólnego z filmem.
To raczej kwestia przekonań. Jedni twierdzą, że przy rozcieńczeniu 1+2 niektóre filmy nie osiągają DMAX, inni z kolei (do których zaliczam się ja) preferują bardziej zrównoważone, delikatniejsze negatywy, które łatwiej się drukuje.
Preferuję rozcieńczenie 1+2 również dlatego, że dzięki temu mogę używać A49 jako wywoływacza jednorazowego i nie muszę zajmować się uciążliwym utrzymywaniem temperatury (wystarczy ogrzać wodę do 20 stopni, a wywoływacz będzie odpowiedni, jeśli ma temperaturę między 18 a 22 stopni).
W ten sposób oszczędzam sobie również niedokładnych współczynników powiększenia w porównaniu z użyciem roztworu podstawowego.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Tutaj można znaleźć więcej informacji:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html
Pozdrawiam, Otto Beyer!
Gast
OK,
dziękuję za wskazówki dotyczące wywoływacza. Jak naświetlacie filmy? Zgodnie z nominalną czułością ASA, poniżej czy powyżej tej wartości?
Dziękuję za pomoc.
Olaf
Gast
Cześć Olaf,
Jestem zagorzałym użytkownikiem filmów EFKE i wykonuję naświetlanie tych filmów raczej nieco za krótko niż za długo; trzeba po prostu trochę poeksperymentować, bo z mojego doświadczenia wynika, że te filmy NIE powinny być konsekwentnie
naświetlane pod kątem cieni. Oznacza to, że w razie wątpliwości film KB 25 należy naświetlać jak ISO 40, a KB 50 jak ISO 64 lub 80.
Nie mogę nic powiedzieć o tych dwóch produktach pochodnych Ilforda, ponieważ ich nie używam
Pozdrawiam
Michael
MirkoBoeddecker
Olaf,
na początku wykonuj po prostu naświetlanie przy czułości nominalnej.
Zwłaszcza filmy efke nie wymagają w zasadzie prześwietlenia.
Jeśli jednak to zrobisz (aby uzyskać maksymalną głębię cieni), czas wywoływania należy odpowiednio dostosować (ogólna zasada na pierwszą próbę: -10% przy 40 ASA).
Najpierw powinieneś uzyskać dobre negatywy przy standardowej czułości, zanim zaczniesz eksperymentować.
Pozdrawiam
Mirko
MirkoBoeddecker
Nawiasem mówiąc, to, co napisał Michael w tym samym czasie co ja, jest prawdą. W przypadku filmów Efke KB 12 i KB 50 lepiej, żeby naświetlenie było za słabe niż za mocne!
Mirko
Gast
Cześć Mirko, cześć Michael,
dziękuję za wasze wskazówki. Teraz mam punkt odniesienia do przetestowania.
Pozdrawiam,
Olaf