Urnes
Ahoj všichni,
neví náhodou někdo, jestli se dá Fomaspeed Variant vyvolat i s barevným osvětlením (tedy jantarově zbarveným a velmi slabým)? Vím už, že oranžová barva obraz rozhodně zakalí a červená určitě funguje. Včera jsem si zabral školní laboratoř a v lampách na 4 metry vysokém stropě je samozřejmě oranžová žárovka. Nad nádržemi jsou však nainstalována svítidla Dukaleuchten pro barevný vývoj. Než to vyzkouším, mohlo by se stát, že mi někdo řekne: „Na to můžeš rovnou zapomenout, vezmi červenou.“ Mnohokrát děkuji.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj Svene,
my máme v temné komoře taky docela jasnou oranžovou lampu Ilford a s filmem Fomaspeed to funguje skvěle. Žlutá barva nefunguje.
Takže bych rozhodně neřekl, že oranžová nefunguje.
S pozdravem
Mirko
Urnes
Díky, Mirko,
tak to prostě zkusím ještě jednou. U mě doma to fungovalo až poté, co jsem na ten oranžový filtr nasadil ještě červený. To ale může být tím, že ten kousek už má něco za sebou. Ani mě to nijak nepřekvapilo, protože ve vašem katalogu je výslovně uvedena červená barva.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj Svene,
v katalogu musíme hrát na jistotu kvůli nárokům na náhradu škody.
Červená je v každém případě nejbezpečnější volba. Ale pokud jsi ochoten to vyzkoušet, můžeš postupně přecházet k jasnějšímu světlu a nakonec budeš mít v laboratoři lepší „viditelnost“.
Víš, jak se provádí test clony?
(Polož minci na papír a nech ji 5 minut ležet vedle misky s vývojkou; pak minci odstraň a zhasni světlo – důležité –; papír vyvolávej ve tmě + zafixuj + krátce opláchni; pokud je mince viditelná, bylo světlo příliš jasné).
S pozdravem
Mirko