Urnes
Witam wszystkich,
czy ktoś z was wie przypadkiem, czy model Fomaspeed Variant można wywołać również przy oświetleniu kolorowym (czyli bursztynowym i bardzo słabym)? Wiem już, że pomarańczowe światło na pewno powoduje zamglenie, a czerwone na pewno się nadaje. Wczoraj zająłem laboratorium szkolne i w lampach przy suficie o wysokości 4 m są oczywiście pomarańczowe żarówki. Jednak nad zlewami zamontowane są lampy Dukaleuchten do wywoływania kolorowego. Zanim zacznę testować, może ktoś mi powie: „możesz od razu zapomnieć, weź czerwone”. Wielkie dzięki.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
my też mamy w ciemni dość jasną lampę Ilford Orange i świetnie sprawdza się ona z filmem Fomaspeed. Żółta nie działa.
W każdym razie nie powiedziałbym, że pomarańczowa nie działa.
Pozdrawiam
Mirko
Urnes
Dzięki, Mirko,
w takim razie po prostu spróbuję jeszcze raz. U mnie w domu zadziałało dopiero wtedy, gdy na pomarańczowy filtr nałożyłem jeszcze jeden czerwony. Może to jednak wynikać z tego, że ten egzemplarz jest już nieco przestarzały. Nie dziwiło mnie to zbytnio, bo w waszym katalogu wyraźnie jest mowa o kolorze czerwonym.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
w katalogu musimy zachować ostrożność ze względu na roszczenia odszkodowawcze.
Czerwony to w każdym razie bezpieczny wybór. Ale jeśli chcesz to przetestować, możesz stopniowo przechodzić na jaśniejsze światło, a w efekcie zyskasz lepszą „widoczność” w laboratorium.
Wiesz, jak przeprowadzić test zasłony?
(Połóż monetę na papierze i pozostaw ją na 5 minut obok miski z wywoływaczem; następnie usuń monetę i wyłącz światło – to ważne –; wywołaj papier w ciemności + utrwal + krótko spłucz; jeśli moneta jest widoczna, oznacza to, że światło było zbyt jasne).
Pozdrawiam
Mirko